Категорије
Друштво

Помен жртвама геноцида у Велици: Мученици велички побијени на правди Бога удостојени славе Христове

Само у Велици од свих жртава колико је дјеце побијено – преко 60 одсто дјеце и омладине до двадесет година. Онда и мајке, пострадале са својом дјецом, жене труднице и нејач и Велици и на свим другим мјестима. Током другог свјетског рата такву смо судбину доживјели и ту смо горку чашу као народ испили

У организацији Епархије Будимљанско-никшићке и братства Микић, код Храма Св. Кирика и Јулите у Велици одржан је седамдесетпетогодишњи помен жртвама геноцида у Велици.

У Христову побједу над смрћу наша вјера је вјера васкрсења, а то свједоче и свети Новојављани, мученици велички. Христос Господ, наш спаситељ и искупитељ, распет је на крсту и предпримио на себе све муке и сва страдања свих људи кроз сва времена. Примио и људску смрт и сахрањен и погребен био, али је васкрсао трећег дана и јавио се као побједитељ смрт, казао је епископ Будимљанско-никшићки Јоаникије који је служио Свету Архијерејску Литургију и помен невино страдалој дјеци, женама и старцима.

Владика Јоаникије поручио је великом броју окупљених вјерника, међу којима је било и руководство Социјалистичке народне партије, да је Христова побједа над смрћу и наша побједа, да има такву слику да све вјернике чини учесницима његове побједе над смрћу и његове славе.

Помен жртвама геноцида у Велици 2019.

Христове вјечне славе, поручује владика, већ су се удостојили Новомученици велички и подсјетио на хиљаде побијене дјеце која су пострадала на правди Бога.

Само у Велици од свих жртава колико је дјеце побијено – преко 60 одсто дјеце и омладине до двадесет година. Онда и мајке, пострадале са својом дјецом, жене труднице и нејач и Велици и на свим другим мјестима. Током другог свјетског рата такву смо судбину доживјели и ту смо горку чашу као народ испили, поручио је владика.

Он је указао да ова жртва све нас уједињује и да смо у тој жртви једно, а потом подсјетио и на жртве злочиначког логора Јасеновац.

Ми овдје имамо овај дивни сабор у Велици и једном годишње се окупљамо и треба га чувати. Сваке године је све љепши и свјетлији, истакао је он.

Помен жртвама геноцида у Велици 2019.

Владика Јоаникије поручио је да се заједно сви морају молити и да ће Бог заједничку молитву примити, кад је, како је истакао, од срца.

Добро смо кад добро Божје уђе у наша срца, у наше мисли, кад љубав Божја обухвати наша срца. Тада све има смисла, све добија смисао јер нас руководи наша љубав према Богу, поручио је окупљеним вјерницима епископ Будимљанско-никшићки.

Izvor: in4s.net

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.