Категорије
СНП

Vasilije Lalošević, odbornik SNP u barskom parlamentu poručio vlasti

PLAŠITE SE OPŠTINE SUTOMORE JER BI TADA OPOZICIJA BILA NA VLASTI

Govoreći na današnjoj sjednici Skupštine opštine Bar povodom donošenja Odluke o mjesnim zajednicama, odbornik SNP Vasilije Lalošević je ponovio ocjenu i podršku opštinskog odbora SNP Bar i njegovog sutomorskog mjesnog odbora, inicijativi gradjana Sutomora za osnivanje, odnosno vraćanje statusa opštine ovoj mjesnoj zajednici.
„Vi nećete da date saglasnost za opštinu Sutomore jer znate da SNP i ostale opozicione partije uvijek pobjedjuju na izborima u ovoj mjesnoj zajednici“ ,kazao je Lalošević.
„Ustav Crne Gore jemči pravo na lokalnu samoupravu kao prirodno pravo, kao i evropska povelja o lokalnim samoupravama. S obzirom da je kod nas gradjanin nosilac suvereniteta i da neposredno odlučuje o kvalitetu života u svojoj sredini, ova inicijativa ima i dodatni impuls i u zakonodavnom okviru Crne Gore.
Pet dopuna takozvane Studije o društveno – ekonomskoj opravdanosti osnivanja opštine Sutomore, rezultirali su pozitivnim mišljenjem svih ministarstava u Vladi Crne Gore kao i relevantnih državnih uprava i zavoda, čime su ispunjeni svi uslovi za teritorijalnom promjenom.
Stoga je čudno da nakon svih pozitivnih mišljenja, Ministarstvo finansija i javne uprave govori o racionalnosti ideje o povećanju broja opština kod nas. A vi iz barske opštine zastajete da date podršku kao da se plašite nečega.
Da li se to neko prepao nove opštine Sutomore? Da li je nakon svih pozitivnih studija neko zaključio da nije dobro zbog političkih razloga izdvajati Sutomore iz Bara? Mi mislimo da je tako.
U odboru za osnivanje opštine Sutomore nema podjela, svi su jedinstveni u oceni da se mora prihvatiti realnost i da ovdje nije riječ o politici već o ekonomskim parametrima, jer se pare odlivaju iz Sutomore u barski budžet, a da se veoma malo novca vraća.
Pozitivno mišljenje iz Ministarstva javne uprave, samo je potvrdilo višedecenijsku želju žitelja ovog primorskog mjesta, da upravljaju svojim sredstvima i da ih ulažu u razvoj Sutomora.
Podsjetićemo, od višemilionske prodaje Maljevika, Sutomore nije dobilo ništa a postoji još takvih lokacija u ovom dijelu opštine i hoćemo da se one valorizuju na pravi način.
Stoga je u najmanju ruku neozbiljno da Ministarstvo finansija, na studiju održivosti nove opštine nema primedbi i čak njegovi predstavnici tvrde da ona ima potreban fiskalni kapacitet a da onda ministar komentariše da je neracionalno osnivati nove opštine.
Njegovo privatno razmišljanje neka zadrži za sebe i pusti žitelje Sutomora da se izjasne na referendum hoće li svoju opštinu ili ne?
Smatram da će buduća opština Sutomore biti racionalno organizovana, te da će biti pravi servis svih gradjana. To treba da nam bude svima cilj kako bi stvorili pretpostavke i uslove za bolji život svih stanovnika ovog primorskog mjesta.
Ova Odluka, u kojoj na mala vrata vi delegirate političke predstavnike u Savjete mjesnih zajednica, nije dobra a amandman da to bude srazmjerno broju osvojenih glasova u toj mjesnoj zajednici je neka vrsta iznudjenog rešenja i kompromisa jer nisu stvorene pretpostavke za pravično rešenje. Mala prisutnost na javnim raspravama nam daje za pravo da se ova tačka odloži za šest mjeseci, kako bi se nakon završetka turističke sezone,na miru odlučivalo o tome“, zaključio je Lalošević.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.