Категорије
Друштво

Predstavljena studija vodosnabdijevanja u zaleđu Herceg Novog

Voda u Kamenom podstrek za razvoj

HERCEG NOVI – Direktorka Vodovoda i kanalizacije Herceg Novi Olivera Doklestić predstavila je Studiju snabdijevanja vodom sela Kameno iz gradskog sistema koja bi pružila velike razvojne šanse ovom podorjenskom kraju. Vrijednost investicije je oko 500.000 eura, a realizaciju projekta će pomoći mještani i privrednici, radom i mehanizacijom. Vodovod će ustupiti operativu i radnike, kao i projektnu dokumentaciju, koja će biti dostavljena odbornicima u SO za davanje pozitivnog mišljenja. Realizacijom projekta riješilo bi se pitanje vodosnabdijevanja 41 domaćinstva i 24 privredna objekata i 20 vikendica, sa perspektivom dalje izgradnje i razvoja. Studija izvodljivosti je polazna osnova za izradu idejnog rješenja, a potom i glavnog projekta za izgradnju cjevovoda od rezervoara Sušćepan i tri pumpne stanice, do najviše kote u Kamenom.

– Priču o potrebama i mogućnostima dopremanja voda do sela Kameno prihvatili smo kao vrstu izazova. Selo doživljava privrednu ekspanziju prolaskom nove saobraćajnice prema Trebinju i od tada se Kameno i Mokrine intenzivno razvijaju. Ovo je poljoprivredni kraj gdje se gaje povrtarske kulture i uzgaja stoka. Potrebno je riješiti vodom sela iz vodovodnog sistema grada, posredstvom rezerovara Sušćepan. Projektom je potrebno predvidjeti tri prepumpna postrojenja od rezervoara Sušćepan do rezervoara na Kamenom i sa tri međurezervoara, zapremine oko 100 kubika, koji bi bili kompenzacioni za potrebe pumpanja, ali bi koristili i za dnevno snabdijevanje usputnih zona stanovanja – obrazložila je Doklestićeva.

Trasa cjevovoda bi trebalo da ide postojećim makadamskim putem, dužine od 2.200 metara. Projekat će dati odgovor na ključno pitanje da li je moguće snabdijevanje vodom sela Kameno, ali i Mokrina u budućnosti, kao i nekih manjih aglomeracija, od Sušćepana do sela Kameno, što bi trebalo da ukaže i na eventualne probleme u postojećem sistemu snabdijevanja, odnosno, u funkcionisanju sistema. Problem su visoke kote što je osnovni razlog da do sada nije došla voda do Kamenog. Vjerujem da će se Kameno dolaskom vode još više razvijati – ocijenila je Doklestićeva, dodajući da je Prostorni plan problem Studije i prepreka za razvijanje hidrotehničke infrastrukture.

– PUP nije prepoznao razvijanje zaleđa Opštine Herceg Novi u smislu infrastrukture. Mi smo napravili Studiju i pokazali da tehnički može da se razvija, ali da to finansijski nije isplativo – pojasnila je Doklestićeva.

Izvor: dan.co.meПодијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.