Категорије
Култура

Promocijom sabranih djela Mitropolita Amfilohija na Cetinju, počeo šesti „Trg od ćirilice”

Ne mogu uništiti ono na čemu su sagrađeni duša i biće Crne Gore

Promocijom Sabranih djela arhiepiskopa cetinjskog mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija sinoć je na Cetinju svečano otvoren šesti po redu „Trg od ćirilice”. Ovogodišnji „Trg od ćirilice” održava se u znaku velikih jubileja: 800 godina Svetosavske samostalnosti Srpske pravoslavne crkve i života njene Zetske eparhije – Mitropolije crnogorsko-primorske, kao i 630 godina Kosovske bitke, 690 godina od rođenje Sv. velikomučenika kosovskog cara Lazara i 500 godina od pečatanja služabnika Božidara Vukovića, a brojni programi ovog tradicionalnog sajma srpske kulture po prvi put se osim u Herceg Novom priređuju u Petnjici, Vučijem dolu, Cetinju i Baru.
Pozdravljajući okupljene u porti Cetinjskog manastira mitropolit Amfilohije je rekao da je ovih dana bilo riječi da se prenesu potomci kralja Nikole iz Evrope, iz Francuske, Italije, Austrije i Njemačke gdje su sahranjeni pa je, kako je rekao, bilo pitanje gdje će biti sahranjeni.
– Apsolutno nije bilo ni potrebno da se postavlja to pitanje. Cetinjski manastir je manastir Petrovića. Mitrofan Ban je tražio dozvolu da ovdje bude sahranjen, a ovdje su sahranjeni i mitropolit Sava, Mirko Petrović, knjaz Danilo i njegova supruga. Kralj Nikola i kraljica Milena 1989. godine prenijeti su na Ćipur, a dvije njihove kćerke su sahranjene ovdje, tako da postavljati pitanje gdje će se sahraniti Petrovići bar što se tiče Mitropolije, pored Manastira cetinjskog, apsolutno je suvišno. Međutim, na žalost sad su riješili da prave nekakvo groblje na Novom groblju. Petroviću su ovdje kršteni, miropomazani, vjenčavani i prirodno je da ovdje budu i sahranjeni. Ne znam kakvu će odluku donijeti predsjednik države, šta će i kako će da rade ali je očigledno da hoće da izbjegnu da Crkva učestvuje u njihovoj sahrani ili će to možda da rade sa tom sektom. Bilo kako, nije slučajno da obilježavamo 630 godina Kosovske bitke, 690 godina od rođenje Sv. velikomučenika kosovskog cara Lazara i 500 godina od pečatanja služabnika Božidara Vukovića – rekao je mitropolit Amfilohije.
On je rekao i da vlast mora da shvati da ne mogu uništiti ono na čemu su sagrađeni duša i biće Crne Gore.
– Može biti oskrnavljeno, kao što je oskrnavljen grob Njegošev na Lovćenu, i ne može se mimo njega graditi budućnost Crne Gore. Neko bi htio da stvaraju neki novi identitet, jezik, Crkvu, zakone… Međutim, sve je to prolazno i ničija nije do zore gorela – rekao je, između ostalog, Amfilohije.
Predstavljajući nedavno objavljena djela mitropolita Amfilohija, najstarijeg člana Udruženja književnika Crne Gore, književnik Želidrag Nikičević je rekao da je mnogo razloga zbog čega su nam ova izabrana djela baš sada tako dragocjena.
– Osnovna priređivačka ideja bila je da se čitaocima vjerno predoči mitropolitovo pastirsko, duhovno i intelektualno djelovanje da bi se istinito predočilo koliko je ta služba bila plemenitai dosledna, kako su u njegovim tekstovima i besjedama i živom kontaktu sa ljudima formulisana neka od najtežih pitanja ne samo naše vjere nego i naše stvarnosti, savjesti i odgovornosti – rekao je Nikčević. On je dodao da iz ovih knjiga koje su nastajale u veoma burnom periodu naše istorije, kao na dlanu se vidi da mitropolit Amfilohije duboko predosjeća opasnost koja se nadvila nad svim narodima koji su se našli u tom košmaru, da očinski brine, savjetuje i upozorava, da odlučno poziva na ljubav, razum, pravdu i međusobno poštovanje, a naročito je posvećen onome stradalnom srpskom narodu na Kosovu, u Crnoj Gori i drugim prostorima.
– Raspon mitropolitovih interesovanja je širok, a njegov besjednički stil ponekad zaista fascinantan. Treba vidjeti kako on u pozitivno povezuje i oživotvoruje različite duhovne tradicije, kako ih smješta u savremeni kontekst, i uvjeriti se da je ovdje riječ o prvorazrednom misliocu, pravoslavnom i evropskom u onom najboljem i autentičnom stilu – rekao je Nikčević.
O 30 naslova u 36 knjiga mitropolita Amfilohija govorili su i književnik Milutin Mićović, kao i umirovljeni vladika zahumsko-nikšićki Atanasije, a publika je imala priliku da uživa i u pjevanju grupe „Pavetije” iz Voronježa.
Brojni organizatori sajma srpske književnosti i kulture
Organizatori „Trga od ćirilice” su Mitropolija crnogorsko-primorska, IIU Svetigora, arhijerejska namjesništva hercegnovsko i barsko, Udruženje književnika Crne Gore i Udruženje knjižara i izdavača Crne Gore, NVO – Srpski kulturno-sportski centar Karađorđe, uz podršku Mitropolije crnogorsko-primorske, Ministarstva za inostrane poslove Republike Srbije – Uprava za dijasporu, Opštine Herceg Novi, Srpskog kulturno-sportskog centra „Karađorđe” Herceg Novi.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.