Категорије
Актуелно

Митрополит Амфилохије потписао петицију за спас Сињајевине

Имате благослов да браните ову свету планину

Данашња Црна Гора, данашња власт хоће да оскрнави ову свету планину. Косово и Метохија су затровани уранијумом, а власт хоће исто да уради Сињајевини, да затрују земљу и воду. Хоће да је дају у руке окупаторима, наследницима наци-фашизма

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије поручио је да се на Сињајевини не смије успоставити војни полигон јер би то затровало и уништило ту свету планину. Он је на Сабору код Цркве Ружице на Сињајевини потписао петицију којом се тражи да ова планина буде проглашена за парк природе и да се одустане од успостављања војног полигона на њој.

„Бјелопавлићи су некада бранили Сињајевину од Турака, и у тој борби погинуло је њих 53, а данас је Сињајевина опет нападнута. Кажу неки – то се Амфилохије бави политиком. Ако је брига о народу свом политика, брига о његовом достојанству и части политика, онда ја не могу ићи неким другим путем којим није ишао Свети Петар Цетињски и Петар Други Ловћенски Тајновидац. Ја не носим сабљу као Свети Петар Цетињски на Мартинићима и Крусима, али имам сабљу ријечи коју ми је Бог дао и којом браним своје људско достојанство и светих мојих претходника, митрополита црногорских и цетињских.

Нека ми замјере што проговорим, мени је битно да ми не замјере ови мученици страдали за одбрану Сињајевине. Да ми не замјери Краљ Никола, а што ће данас неки да замјере то је њихов проблем. Овдје на Сињајевини је некада била борба против Турака, окупатора, ослободио је Краљ Никола, који је са Краљем Петром ослободио и Косово и Метохију.

Како је могуће и како смије данас Црна Гора и садашња власт да се одриче Косова и Метохије, да Сињајевину нуди да буде војно бојиште. Данашња Црна Гора, данашња власт хоће да оскрнави ову свету планину. Косово и Метохија су затровани уранијумом, а власт хоће исто да уради Сињајевини, да затрују земљу и воду. Хоће да је дају у руке окупаторима, наследницима наци-фашизма.

Света је ово планина црногорска, а они хоће да је претворе у полигон за злочине. Зар због тога постоји власт у Црној Гори? Имате благослов народе да браните ову планину, да се не скрнави и да не крену одавде нови злочини као што крећу од Бондстила.

Надам се у Бога да ће ови наши што су на власти да схвате да то није част и достојанство Црне Горе. Бешчашће је да се дозволи да се овдје успостави војни полигон. На овом мјесту мора да се каже истина Божија!“, поручио је митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

Директор Еколошког покрета Озон, Александар Перовић, у име новоосноване коалиције организација које се боре за животну средину прокоментарисао је недавну посјету министра одбране Предрага Бошковића Сињајевини.

„Министар је дошао да похвали путеве које је радила војска, а он је дошао хеликоптером. Зашто није дошао тим путевима за које тврди да је саградио и поправио? Данас смо видјели да ти путеви и нијесу толико добри јер се њима може искључиво теренским возилима“, казао је Перовић.

Перовић је казао је да му је драго што се народ сабира око здравих ствари. Са Сињајевине је поручио да ће се све грађанске иницијативе које штите природу увијек сабирати на мјестима гдје је она угрожена.

Говорио је и предсједник Удружења Бјелопавлића, Огњен Јововић, као и професор Универзитета у Тулузу, Шпанац Пабло Домингез, који је истакао:

„Веома ми је драго што сам овдје јер сам читав свој живот посветио учењу о пастирском животу. У различитим планинама Медитрана, Шпанији, Мароку, Француској, Италији и сада у Црној Гори. Овдје сам открио најневјероватнији простор за испашу који сам у свом животу видио. Оно што је још љепше, ова територија је још пуна живота“, рекао је Домингез.

Додао је да су он и група научника из различитих држава посвећени учењу о културним и природним вриједностима пастирске заједнице.

Након његовог обраћања, митрополит Амфилохије је окупљенима пред црквом рекао:

Сабор за спас Сињавине испред цркве Ружице

„Ми волимо и поштујемо такву Европу и таквој Европи ми припадамо и зато се радујем што је он данас овдје. То су Европљани са којима ми живимо вјековима и којима се ми увијек радујемо. Онима који бране људско достојанство и природу и тиме бране и људску душу“, казао је он.

Окупљени су уживали у програму који су извели КУД Павекија из Вороњежа, гуслари, фрулаши…

Грађанску иницијативу за спас Сињајевине подржао је и Бјелопавлић Роберт Јовановић који живи и ради у Лондону, а јуче је дошао на Сабор код Ружице да би подржао своје племенике у заштити планине.

Izvor: in4s.net

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.