Категорије
Актуелно

„Сачувајмо Сињајевину“: Нисмо државни непријатељи, штитимо своју планину

Када дође до стрељишта на Сињајевини, када крене да се пуца, ту више нема ни туризма, ту више нема ни сточара, ту више нема живота

Представници грађанске иницијативе „Сачувајмо Сињајевину“ и Коалиције за одрживи развој данас су испред Министарства одбране одржали конференцију за новинаре, на којој су представили петицију за проглашавање Сињајевине парком природе.

Испред грађанске иницијативе „Сачувајмо Сињајевину“ говорио је Александар Милатовић, који је захвалио Министарству јавне управе на сарадњи приликом потешкоћа које су се јављале у току потписивања петиције.

Милатовић

Он се обратио Влади Црне Горе , инсистирајући да се петиција, која у електронском формату има преко 3,300 потписа и на папиру преко 6,000, озбиљно схвати и уважи став грађана.

Милатовић је подсјетио и на изјаву министра пољопривреде Милутина Симовића да ће војни полигон на Сињајевини нанијети ненадокнадиву штету, на чему му је захвалио у име иницијативе и грађана који су је подржали.

Из иницијативе „Сачувајмо Сињајевину“ министру одрживог развоја и туризма Павлу Радуловићу поручено је да треба да зна да је приоритет да Сињајевина буде праг природе.

Она је била на прагу проглашења парка природе и надамо се да ће министар Радуловић наћи начина, да ће смоћи снаге да се Сињајевина прогласи парком природе, јер је то у интересу свих нас, у интересу грађана, сточара, свих љубитеља природе, у интересу је туризма, у интересу је људи који живе од те Сињајевине“, речено је на конференцији.

С обзиром да је прокламовано Уставом, додаје он,  да је Црна Гора еколошка држава, сматра да је то највећи степен заштите у једној држави.

„Не може бити већи степен заштите него да се Уставом прогласи еколошка држава. Наша држава је сама од себе парк природе, и не треба да долазимо у ситуацију да ми бранимо планине и ријеке и кањоне и не знамо шта ћемо још сјутра све да бранимо у овој држави. То је наше богатство, оно припада народу“, истакао је Милатовић.

Са конференције посебна порука послата је министру одбране Предрагу Бошковићу:

Позивамо га овим путем да одступи од овог сулудог наума, јер када дође до стрељишта на Сињајевини, када крене да се пуца, ту више нема ни туризма, ту више нема ни сточара, ту више нема живота“.

Милатовић је истакао да људима из грађанске иницијативе није било пријатно све ово вријеме, али да на прозивке министра Бошковића нису хтјели да одговарају.

„Сматрамо и темељни смо у томе да ми нисмо државни непријатељи, да ми нисмо антидржавни елементи, како нам поручује министар Бошковић. Штитимо своју планину, та планина припада нама много прије министра Бошковића и много прије сваке власти и због тога тражимо јавно извињење. Ми нисмо непријатељи ове државе, ми волимо ову државу. Ова држава се брани патриотизмом, а патриотизам, и први и основни, је чување природе и ми то радимо“, закључио је Милатовић.

Представник Коалиције за одрживи развој, Александар Перовић, позвао је Владу и државу да се саберу и да јавни интерес ставе изнад приватних.

Перовић

„Ми тамо нећемо да чујемо оружје, бомбе, артиљерију, нити то нама треба. Ми смо мирни људи који су се окупили око тога да Црна Гора буде еколошка држава, да живимо од свог рада и природе и сачувамо оно што је најврједније“, навео је Перовић.

Он је рекао да очекује да ће већ од септембра, прије свега овом успјешном петицијом, па и другим акцијама, сачувати Сињајевину, Буковицу и све што су намјерили да сачувају.

Како је навео, петиција за Сињајевину окупила је све патриоте Црне Горе који се истински боре за природу, за разлику од „кабинетских еколога“.

Мјештани спремни да блокирају приступне путеве

„Иза ове иницијативе стоје људи који су отишли на Сињајевину. За разлику од патриота који патриотизам показују тако што носе грбове на реверима на својим скупоцјеним одјелима, ови људи носе патриотизам у срцу“, казао је Перовић.

Он је додао да је Сињајевина основала једну нову породицу, коју чине млади, добри и квалитетни људи који желе да остану у Црној Гори и да сачувају оно највриједније – културно насљеђе, природу и традицију.

„Подсјећам све грађане и доносиоце одлука да никада не забораве да је кроз све ратове Црна Гора сачувана управо зато што смо имали гдје да се сачувамо, због наш природе – у наша брда и планине. То је сачувало Црну Гору, нијесу нас сачували ни политиколози, ни министри одбране, нити политичке партије“, рекао је Перовић.

Он је захвалио сваком посланику који је потписао петицију и помогао им, иако, како је навео, није их било много.

са преса

То је разочаравајуће, да људи не препозању да оно што су сами усвојили, кроз Устав, као еколошку државу, да је треба бранити са људима на терену“, додао је Перовић.


мјештани ће пружити отпор


Izvor: in4s.net

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.