Категорије
Актуелно

UDRUŽENJE VASOJEVIĆA IZDALO PROGLAS O ZAŠTITI IMOVINE SPC U CRNOJ GORI

Spremni da životima odbrane hramove

BERANE – Povodom praznika Svete Marije Magdaline, slave Eparhije budimljansko-nikšićke, predstavnici svih udruženja Vasojevića posjetili su manastir Đurđevi stupovi, gdje su razgovarali sa vladikom Joanikijem. Uz čestitke upućene vladici Joanikiju povodom 20 godina od njegovog ustoličenja za episkopa Eparhije budimljansko-ničkšićke, Vasojevići su donijeli Proglas kojim se od aktuelne vlasti u Crnoj Gori traži da povuče Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti.

– Danas kada slavimo velike jubilije, osamsto godina od osnivanja Srpske pravoslavne crkve i osamsto godina od osnivanja Episkopije budimljanske, kao i 20 godina od ustoličenja vladike Joanikija na tronu Eparhije budimljansko-nikšićke, Vasojevići, okupljeni u manastiru Đurđevi stupovi, Proglasom traže da aktuelna vlast povuče Predlog Zakona o slobodi vjeroispovijesti i odustane od otimanja srpskih svetinja u Crnoj Gori – navodi se u Proglasu.

Vasojevići su poručili da ni po cijenu života neće dozvoliti da se imovina SPC preknjižava na nekog drugog.

– Poručujemo sa ovog svetog mjesta iz manastira Đurđevi stupovi, koji je zaštitni znak Vasovog plemena, da ni po cijenu života nećemo dozvoliti da se preknjižava, pljačka i prisvaja crkvena imovina, jer ona pripada isključivo Srpskoj pravoslavnoj crkvi i Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, odnosno Bogu i vjernom narodu. A Vasojevići su vjerni i viteški narod čiji su preci uzidali svoje kosti u svetinje i hramove i obavezali nas da ih čuvamo od nasrtaja onih koji žele da ugase njihov sjaj. Poručujemo da sjaj naših svetinja niko ne može ugasiti, pa ni bezbožnici koji upravljaju Crnom Gorom, kao što to u minulim vjekovima nijesu uspjeli da urade različiti krvnici, okupatori i zavojevači. O tome najbolje svjedoči manastir Đurđevi stupovi, koji je paljen i razaran mnogo puta, ali koji je uvijek vaskrsavao i dokazivao da je neuništiv, dok su oni koji su ga skrnavili, kažnjeni Božijom kaznom i ostali da vise na stubovima srama – navodi se u Proglasu.

Od Vasojevića su zatražili da daju puni doprinos očuvanju srpskih vrijednosti u Crnoj Gori.

– Pozivamo braću Vasojeviće, kao i ostalu braću u Crnoj Gori i širom srpskih zemalja, da odlučno stanemo u odbranu onog što nam je najsvetije, a to su naši hramovi. One zalutale i odbjegle pozivamo da se vrate svojim korijenima i svojoj iskonskoj vjeri i tako okaju grehove i pred Bogom i pred ljudima. Posebno pozivamo Vasojeviće, kao pripadnike najvećeg srpskog plemena, da kroz različite aktivnosti u zavičaju promovišu srpsku tradiciju i kulturu, čime će dati doprinos da se sačuvju naše svetinje, a time i identitet. Na kraju, pozivamo aktuelne vlasti u Crnoj Gori da odustanu od svog suludog nauma i pripreme novi Zakon o slobodi vjeroispovijesti koji će biti u skladu sa međunarodnim standardima i uredbama koje je donosio Sveti Petar Cetinjski – zaključuje se u Proglasu.

Zaustaviti diskriminaciju Srba
Proglasom je zatraženo da se zaustavi diskriminacija Vasojevića i Srba u Crnoj Gori.

– U javnoj upravi, pravosuđu, policiji, agencijama i drugim državnim institucijama uopšte nema Srba, ili je u najboljem slučaju njihov broj u ravni statističke greške. Takođe, Srbima u Crnoj Gori je, na najperfidniji način, oduzeto i pravo na školovanje na svom jeziku, kao i brojna druga prava koja im jemči Ustav Crne Gore. Zato tražimo da se prestane sa diskriminacijom Srba i Vasojevića i da se pristupi njihovoj ravnomjernoj zastupljenosti u državnim institucijama – navodi se u Proglasu.

Izvor: dan.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

shares