Категорије
Друштво

Љетња школа српског језика у Игалу у организацији Матице српске

Настава, на првом мјесту, подразумијева учење српског језика (екавски и ијекавски изговор, говорне вјештине, писање, граматички и лексички систем), а у склопу наставних активности предвиђена су и предавања из области српске књижевности

Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори организује Љетњу школу српског језика у Игалу од 10. до 31. августа, у просторијама Културно умјетничког друштва. 

Школа је намијењена студентима српског/српскохрватског језика (европских и свјетских универзитета), као и српској дијаспори (особама старијим од 15 година). Ове године ће бити укупно 14 полазника Љетње школе, и то из различитих дјелова свијета и са различитих универзитета (Тајван, Москва, Француска, Њемачка, Аустрија, САД, Илиноис, Санкт Петербург).

Настава, на првом мјесту, подразумијева учење српског језика (екавски и ијекавски изговор, говорне вјештине, писање, граматички и лексички систем), а у склопу наставних активности предвиђена су и предавања из области српске књижевности.

Иако је ово тек прва љетња школа српског језика, биће понуђен квалитетан и разнолик садржај, тако да ће бити уприличена и предавања еминентних стручњака из различитих области српског језика, историје, науке, културе, умјетности и религије, као и многе ваннаставне активности у виду дружења, екскурзија, обилазака културно-историјских знаменитости Црне Горе, пјесничких вечери.

Ангажовано је четворо сталних предавача и 11 повремених предавача од којих су већина универзитетски професори.

Вјерујемо да је организовање Љетње школе српског језика за странце веома значајан пројекат у данашњој Црној Гори у којој је име српског језика у потпуности маргинализовано и избачено из јавне употребе, а српски народ дискриминисан до те мјере да му се оспоравају готово сва права. Надамо се да ће овај наш пројекат постати традиционалан и да ће допринијети очувању српског језика, књижевности, културе у свеукупног српског идентитета у Црној Гори, саопштено је из Матице српске.

Izvor: in4s.net

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.