Категорије
Култура

MATICA SRPSKA – U IGALU POČELA PRVA LJETNJA ŠKOLA SRPSKOG JEZIKA

Govori srpski da te čitav svijet razumije

U velikoj sali hotela „Lajthaus” u Igalu, juče je počela sa radom prva Ljetnja škola srpskog jezika koju organizuje Matica srpska – Društvo članova u Crnoj Gori. Škola, koja će trajati do 31. avgusta, namijenjena je studentima srpskog i srpskohrvatskog jezika (evropskih i svjetskih univerziteta), kao i srpskoj dijaspori (osobama starijim od 15 godina). Kako je prilikom svečanog otvaranja saopštila prof. dr Jelica Stojanović, predsjednica MS, ove se godine škola organizuje prvi put u Crnoj Gori i uspjela je okupiti 14 polaznika i to iz Tajvana, Rusije, Francuske, Njemačke, Austrije i SAD. Nastava, na prvom mjestu, podrazumijeva učenje srpskog jezika (ekavski i ijekavski izgovor, govorne vještine, pisanje, gramatički i leksički sistem). U sklopu nastavnih aktivnosti predviđena su i predavanja iz oblasti srpske književnosti. Iako je ovo prva škola srpskog jezika, organizatori su se potrudili da ponude kvalitetan i raznolik sadržaj, tako da će biti upriličena i predavanja eminentnih stručnjaka iz različitih oblasti srpskog jezika, istorije, nauke, kulture, umjetnosti i religije, kao i mnoge vannastavne aktivnosti.
Stojanović je izrazila uvjerenje u izvrsnost i uspješnost škole, jer se u njoj okupio tim koji je predan srpskom jeziku. Polaznicima je osim ugodnog boravka poželjela da upoznaju ljepotu srpskog jezika, nauče ga, upoznaju kulturnu istoriju Srba sa ovih prostora, da se u svoje zemlje vrate obogaćeni znanjem, te da ponovo dođu u Crnu Goru. Ona je predstavila istorijat Matice srpske, kao jedne od najstarijih srpskih institucija, osnovane još 1826. godine u Pešti u doba oslobađanja Srbije od viševjekovnog turskog ropstva, koja je potom premještena u Novi Sad 1864. godine. Naglasila je, da je Matica srpska – Duštvo članova u Crnoj Gori osnovano 2010. godine u Podgorici, sa ciljem da se što je moguće više, poveže srpski narod na svim prostorima, a da okupljaju blizu 80 doktora nauka i magistara, i mnoge kulturne poslenike.
– Naše društvo prvenstveno proučava i njeguje jezik i kulturu srpskog naroda, bez obzira na to u kojim državama živi. U Podgorici imamo knjižaru i čitaonicu Matice srpske, potom imamo bogatu izdavačku djelatnost iz oblasti lingvistike, poezije i proze, istorije, filozofije, društvenih nauka itd. Osim toga, objavljujemo i dva časopisa, jedan za jezik i književnost „Oktoih” i drugi za društvene nauke „Smisao”, kazala je Stojanović, dodavši da su tokom svog postojanja organizovali više naučnih skupova i tribina.
Matica srpska – Društvo članova u Crnoj Gori, tokom trajanja Ljetne škole srpskog jezika, angažovala je četvoro stalnih predavača i 11 povremenih od kojih su većina univerzitetski profesori i doktori nauka, kao što su Drago Perović, Radinko Krulanović, Dušan Krcunović, Vesna Vukićevć, Jelena Gazdić, Radoje Femić, Milorad Durutović i studentkinja Jelena Šaković.
Prof. dr Stojanović izrazila je uvjerenje da je organizovanje Ljetnje škole srpskog jezika za strance veoma značajan projekat u današnjoj Crnoj Gori u kojoj je ime srpskog jezika u potpunosti marginalizovano i izbačeno iz javne upotrebe, a srpski narod diskriminisan do te mjere da mu se osporavaju gotovo sva prava.
– Nadamo se da će ovaj naš projekat postati tradicionalan i da će doprinijeti očuvanju srpskog jezika, književnosti, kulture u sveukupnog srpskog identiteta u Crnoj Gori, poručila je Stojanović.
Prisutnima se obratio i Zoran Savković, predsjednik MZ Igalo.
Polaznici Ljetne škole srpskog jezika, koji su juče dobili prigodne poklone su: Džeri Cai (Tajvan), Ekatarina Titova (Rusija), Svjetlana Sergejevna (Rusija), Lui Kloda (Francuska) Danijela Majer (Njemačka), Martina Mecl (Austrija), Slobodanka Vlajković (SAD), Mara Dragin (SAD), Sava Vlajković (SAD), Aleksandar Izotov (Rusija), Aleks Bajkov (Rusija), Tatjana Grdinić (Njemačka) i njena sestra Danai Grdinić.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.