Категорије
Друштво

NA CETINJU OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN MLADIH

Mladi žele da se čuje njihov glas

CETINjE – Povodom obilježavanja Međunarodnog dana mladih, juče su na Dvorskom trgu organizovane različite radionice koje su pripremile navladine organizacije sa Cetinja, iz Budve i Podgorice, kao i Omladinski klub iz Budve, a uz podršku Prestonice Cetinje, lokalne turističke organizacije i Fonda za aktivno građanstvo.

Aktivistkinja NVO „Građanski kreativni centar” sa Cetinja Bojana Ivanović kazala je da mladi imaju potrebu da budu više primijećeni i da se čuje njihov glas.

– Manjak je aktivnosti kao što je ova gdje mladi mogu slobodno da iskažu svoje mišljenje, posebno kada su u pitanju teme seksualnosti, reproduktivnog seksualnog zdravlja i zdravih veza – rekla je Ivanovićeva.

– Mladima treba pružiti priliku da rade. Druga potreba je bolja informisanost. Odgovornost nas koji organizujemo ovakve stvari je da nađemo adekvatan model informisanja mladih. „Prima” se u tom smislu odlučila za društvene mreže, jer su tamo mladi i mi treba da idemo za njima – kazala je Aida Ivanović Perović iz NVO „Prima”.

Aktivistkinja Katarina Vukadinović, koja vodi Omladinski klub u Budvi, smatra da veliki broj mladih odlazi iz naše zemlje zbog nesklada obrazovnog sistema i vrijednosti kojima oni teže.

Jugoslav Radović iz Centra za omladinsku edukaciju kazao je da su zainteresovani juče na Dvorskom trgu mogli da dobiju i Evropsku omladinsku karticu koju već sada koristi 3.500 mladih iz Crne Gore, uz pokroviteljstvo Ministarstva sporta i mladih.

Sekretarijat za kulturu, sport i mlade prestonice priredio je u parku „13. jul” umjetnički program u sklopu kog su nastupili mladi i talentovani stvaraoci iz svih obrazovnih ustanova sa Cetinja.

Izvor: dan.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.