Категорије
Друштво

NA PRAZNIK SVETIH MAKAVEJA, SLAVU TOLOŠKE CRKVE, LITURGIJU SLUŽIO MITROPOLIT CRNOGORSKO-PRIMORSKI

Današnji vlastodršci rade što i bezbožni carevi prije njih

Svetom arhijerejskom liturgijom, slavskom litijom i blagosiljanjem slavskog kolača u Podgorici je juče proslavljen praznik Svetih mučenika Makaveja – slava istoimene crkve u naselju Tološi. Liturgiju je, uz sasluženje sveštenika Mitropolije crnogorsko-primorske, služio mitropolit Amfilohije. Kako prenosi sajt Mitropolije, u liturgijskoj propovijedi mitropolit Amfilohije je podsjetio da se na ovaj dan slavi i iznošenje Časnoga Krsta, podsjećajući da su braća Makaveji s majkom, a koji su živjeli 200 godina prije Hrista, svoje živote položili braneći svetinju Božju i zakon Božji. Povukavši analogiju s današnjim vremenom, mitropolit je Amfilohije je naglasio da i sami svjedočimo da se ništa nije promijenilo od vremena drevnih bezbožnih vlastoljubaca i careva.
– Nastavlja se progon imena Božjeg, gaženje po Crkvi Božjoj… Evo sad donose zakone da otimaju hramove, kao što su radili oni bezbožni carevi i kraljevi u vrijeme braće Makaveja. Ali, jedno je sigurno: Časni Krst je onaj koji pobjeđuje, pobjednici su oni koji stradaju kao braća Makaveji, koji su tjelesno poginuli sa majkom svojom, ali su ostali da se pamte do naših vremena. Svetinje, koje se podižu u slavu Božju, a u čast njihovu, evo nastavljaju da vaskrsavaju da kroz njih vaskrsava istinska i prava vjera, prava Crkva Božja, pravo sabranje u ime Oca i Sina i Duha Svetoga, Boga našega – poručio je mitropolit Amfilohije.
Nakon pričešća vjernih, mitropolit Amfilohije je predvodio litiju oko hrama, a onda blagosiljao i prelomio slavski kolač. Mitropolit Amfilohije je na kraju čestitao slavu sabranima, a domaćin slave Budimir Vidaković predao je domaćinstvo za narednu godinu Mišku Radonjiću.
Starješina hrama protojerej Predrag Šćepanović zahvalio je mitropolitu Amfilohiju, sveštenicima i vjernicima koji su prisustvom uveličali svetkovinu.
– I hvala našem Budu Vidakoviću i bratstvu Vidakovića koji su nas ovako lijepo ugostili. Neka Bog blagoslovi njihove njive i vinograde, i na prvom mjestu zdravu dječicu. Da se rađaju u njihovim domovima, i u svim domovima“, kazao je otac Predrag.

Izvor: dan.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.