Категорије
Друштво

Бећковић о кривичној пријави против Георгиева: „То је сјајно, нису га могли боље одликовати“

Слушао сам многе хорове који су отпјевали песму „Тамо далеко“ на свој начин и на својим језицима. Пјевали су је Французи, Енглези, Кинези, Словаци… хоће ли Црногорци све ове народе да оптуже да негирају црногорски идентитет

Српски академик Матија Бећковић у свом стилу је за Телеграф.рс прокоментарисао одлуку црногорских институција о кривичној пријави против поп пjевача Влада Георгиева због његовог наступа у Херцег Новом и пјевању пјесама „Тамо далеко“ и и „Црна Гора и Србија то је једна фамилија“

Бећковић, који због својих дубокоумних ставова такође има проблема са црногорским властима, а чак је једном приликом проглашен као „персона нон грата“ у Црној Гори.

Сјајно је за Георгиева то што су Црногорци најавили кривичну пријаву и што се буне због његовог наступа у Херцег Новом. Боље одликовање од њихове кривичне пријаве није могао да добије. Док су њихове институције тако одлучиле, то значи да је Георгиев урадио нешто добро, само нека настави тако. Нису га могли боље одликовати – саркастично је одговорио Бећковић, који је на тај начин истакао шта мисли о таквом мишљењу црногорских институција.

Академик се потом осврнуо и на родољубну песму „Тамо далеко“, која је настала за вријеме Првог свјетског рата на Крфу, услијед пробијања Солунског фронта и подизања морала српским и црногорским војницима, као и савезничким снагама.

„Слушао сам многе хорове који су отпјевали песму „Тамо далеко“ на свој начин и на својим језицима. Пјевали су је Французи, Енглези, Кинези, Словаци… хоће ли Црногорци све ове народе да оптуже да негирају црногорски идентитет – још једном је огорченост у одговору исказао Бећковић.

На крају је истакао да су црногорске власти отишле на савим неку другу страну и у погрешном правцу.

Њихове власти и институције се на све начине боре против српства и Србије. Редовним поступцима и одлукама доказују да су саучесници „Велике Албаније“, које формално нема, а суштински постоји – изнио је у закључку Матија Бећковић.

Посјетимо, Црогорски покрет (ЦП), који је прије четири године године основан као удружење с циљем да афирмише црногорске вриједности, поднио је кривичну пријаву Врховном државном тужилаштву против Митрополије црногорско-приморске (МЦП) и музичара Влада Георгиева, с образложењем да су починили кривична дјела против уставног уређења и безбједности Црне Горе и изазивања националне, расне и вјерске мржње.

Црногорско Министарство културе саопштило је дан раније да ће поднијети пријаву против Георгиева, организатора манифестације „Трг од ћирилице“ која је одржана у Херцег Новом, и поручило да смотре културе не смију да буду изговор за организацију националистичких скупова, а посебно када се њима негира црногорски идентитет.

Манифестацију “Трг од ћирилице”, коју је у Херцег Новом у уторак званично организовала Митрополија црногорско приморска, обиљежио је наступ Героргијева, који је пјевао „Тамо далеко“ и „Црна Гора и Србија то је једна фамилија“

Из Министарства наводе да су путем разних мултимедијалних садржаја сви могли да виде на који се начин крши читав низ законских одредби, и то на манифестацији јавног карактера.

„Истицање симбола других држава, скрнављење званичне химне Црне Горе уз готово незаобилазне политичке и националистичке поруке, само су неки од елемената због којих ће Министарство културе против организатора концерта поднијети пријаву пред надлежним органима – наводи се у саопштењу.

Одмах посијле овог излагања огласио се и Георгиев који је рекао да би таква одлука била сраман чин и да „свако ко мисли да је „Тамо далеко“ увредљива пјесма треба да се стиди.

Оптужују Србе за своје поријекло и лозу. Никад нисам чуо да се било ко побунио кад се на фештама у Боки развије хрватска застава. Мени то никад није засметало. Ко год да је “Тамо далеко“ повезао са мржњом треба да пропадне у земљу од стида, а одатле затим да потражи озбиљну лекарску помоћ. Ја сам рођени Новљанин и Црну Гору волим као једно од моја два ока у глави. Господо, престаните да вријеђате. Зауставите се кад осјетите да ће имало мржње изаћи из вас – рекао је Георгиев.

Izvor: in4s.net

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.