Категорије
СНП

Dragan Vukić, sekretar Izvršnog odbora GO SNP CG

U DPS I DALJE ĆUTE NA KRŠENJE ZAKONA

Socijalistička narodna partija insistira na poštovanju zakona kada je riječ o zapošljavanju penzionera, u ovom slučaju tri predsjednika Skupština opština, ali ima i drugih slučajeva, kao što je na primjer direktor ASK Sreten Radonjić. Drago nam je što se o ovome povela javna polemika.

Zakonske nejanoće ne postoje u vezi zapošljavanja penzionera, već samo zavisi ko ih tumači. Ako ih tumače iz DPS onda je sve u skladu za zakonom ali iz njihovog ugla zahvalnosti prema kadrovima i lojalnosti istih prema DPS-u.

Socijalistička narodna partija nije protiv ni jednog pojedinca lično, ali jeste da se poštuju zakoni i Ustav Crne Gore što je i potvrdila stručna javnost, odnosno gospodin Boris Marić u svom saopštenju, kada je za naše tvrdnje rekao da postoji jaka argumentacija kroz strogo formalno tumačenje zakona.

Napominjemo da su odredbe Zakona o radu, Zakona o državnim službenicima i namještenicima i Zakona o lokalnoj samoupravi, i jezički i logički jasne, i da nejasnoće ne postoje što se tiče zapošljavanja penzionera.

To je potvrdio i Ustavni sud u predmetu U-1 broj 18-15 i donio odluku kojom se ukidaju odredbe člana 139 stav 1 tačka 1 u dijelu koji glasi: “ako se poslodavac i zaposleni drugačije ne sporazumiju” i člana 140 Zakona o radu i prestali su da važe danom objavljivanja ove odluke tj. Ustavni sud je ocijenio da se radni agažman zaposlenog od 67 godina i više ne može nastaviti sporazumom između njega i poslodavca!

Umjesto da odmah primijene postojeću zakonsku regulativu i da razmišljaju o uvođenju stimulansa za raniji odlazak u penziju za one zaposlene kojima to odgovara, i tako oslobode radna mjesta kako bi mlađi ljudi došli u situaciju da zasnuju radni odnos, u DPS-u i dalje ćute.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.