Категорије
Друштво

Zvanično eksperimentalni, uskoro redovni program Radio televizije Herceg Novi

U prostoru gdje je do prije par godina bilo dopisništvo RTVCG, u prizemlju Dvorane Park, otvoren je novi studio javnog servisa RTV Herceg Novi. Svečanost u amfiteatru Hercegnovskog pozorišta, u prisustvu predstavnika lokalne vlasti, preduzeća i ustanova, zvanica iz kulturnog i javnog života, bez opozicionih partija, uz vatromet, pratio je i kratki film o 40-ogodišnjem stasavanju radija.

Simboličnim puštanjem tv signala, mada je on krenuo prošlog mjeseca, predsjednik Opštine, Stevan Katić otvorio je novi moderni studio javnog servisa RTV Herceg Novi, a javnosti poručio:

– Tehnički preduslovi su ispunjeni, slijedi tek najzahtjevniji dio, a mi vjerujemo da kolektiv RTVHN ima energiju, inspiraciju, znanje i volju da kreira programske sadržaje koje ćemo rado slušati, gledati i čitati. RTVHN biće plaforma za razmjenu informacija, ideja i mišljenja, na koju su svi dobrodošli. Vjerujemo da će značajno doprinijeti promociji grada, te predstavljati prozor cijelom svijetu u Herceg Novi – kazao je Katić, dodajući da žele medij koji će svjedočiti o vremenu i događajima, postati neodoljiv dio sjećanja na važne trenutke za grad i medij kome će građani vjerovati.

Predsjednik Savjeta RTVHN dr Savo Niković kazao je da su ponosni, jer su uspjeli što mnogi prije ove vlasti nisu:

– Iskusni radijski lisci i mlade televizijske snage spremne su da vrate nekada prepoznatljiv pučki novski šmek, vodeći se Platonovim riječima: Neka ti usta budu vjerni otkucaji srca – istakao je Niković i na kraju iskazao nadu:

– Da će se radijski signal čuti „tamo daleko“, da će naša televizija biti rado gledana i „onamo i namo“ i pod Durmitorom, na Ali pašinim izvorima, sa željom da svima prenesemo svu ljepotu suncem obasjane Boke, uzdahe mora i mirise soli i bora. Jer, grad koji je imao i ima Njegoša, Iva i Lalića, Ćopića, Luku, Lubardu i Stanića, Kostića i Zuka, to zaista i zaslužuje – riječi su Nikovića.

Kome će dopasti zgrada u Starom gradu?

Radio Herceg Novi je preseljen iz zgrade sa Trga Hercega Stjepana i emitovaće program pod istim krovom kao i Televizija.

– Ovo je faza ekpserimentalnog progama TVHN. Dobijene su dozvole i licence RDC-ea. U naredna tri mjeseca će biti orgnizovana javna rasprava koja se odnosi na programsku šemu i sve što je zakonom predviđeno – kazao je Radiju Jadran predsjednik Opštine, Stevan Katić.

Na pitanje šta će biti sa zgradom u Starom gradu koja je više od tri decenije bila dom Radija Herceg Novi, Katić kaže da će ona za sada biti zatvorena:

– Procijenićemo šta je najbolje. Postoje uvijek dileme da li je Stari grad potrebno oživjeti novim sadržajem. Dogovaramo šta bi bilo najbolje da se uradi ne samo sa tom zgradom nego i sa zgradom Komunalno stambenog preduzeća. Po nama takve insitucije treba izmjestiti iz grada, a taj prostor oplemeniti drugim sadržajima, da li turističko-ugostiteljskim, fakultetima, ali otom potom. U svakom slučaju postoji i veliki broj preduzeća i agencija opštinskih koji su podstanari, pa bi mogli uštedjeti ako bi se mogli smjestit u bivšoj zgradi Radija Herceg Novi- ističe Katić.

Kadrovi

Kadrovska struktura za sada ne prati tehničku opremljenost TVHN, a o tome ko će raditi u televiziji odlučiće Savjet i direktor RTVHN, čija je to nadležnost.

– Oni sagledavaju mogućnosti da preuzmu kadrove Radija za TV. Nama je bio cilj da svi zajedno funkcionišu i dopunjuju se. Biće raspisani konkursi za nove kadrove, koji su neophodni. Neko će u prvoj eksperimentalnoj fazi biti anagažovan za privremene poslove- objašnjava Katić.

Postavlja se pitanje i hoće li biti dovoljno sredstava budžeta za rad RTV HN, od 2% na godišnjem nivou.

– Napravićemo novi ugovor za sljedeću godinu s RTV Herceg Novi. Po Zakonu određeno je finansisranje sa 2% budžeta, vidjećemo koliki će budžet biti za iduću godinu, a imamo još sredstava koja smo ostavljali za finansiranje ostalih medija. Sigurno ćemo kada je riječ o televizijama smanjiti izdatke u značajnoj mjeri u odnosu na prethodne godine. Jer, nemamo više velike potrebe da za promociju Herceg Novog angažujemo ostale televizije – navodi Katić.

O kadrovskim promjenama na čelu RTVHN nije mogao ništa precizno da kaže uprkos raznim kombinacijama koje se mogu čuti u ovdašnjoj javnosti:

Izvor: radiojadran.com

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.