Категорије
Друштво

U BANJSKIM ŠTRPCIMA ODRŽAN TRADICIONALNI SABOR BRATSTAVA ERAKOVIĆ, SPASOJEVIĆ I KILIBARDA

Braniće svoje hramove i grobove predaka

NIKŠIĆ –Bratstva Eraković, Spasojević i Kilibarda i ove godine su saborovali u banjskom zaseoku Štrpca u slavu Svetog Pantelejmona, kojeg su nedavno obilježili u krugu svojih porodica. U crkvi Sv. Velikomučenika Georgija Svetu liturgiju služio je banjsko-rudinski paroh Radenko Koprivica, koji je blagoslovio tradicionalni skup tri bratstva čiji su preci gradili tu svetinju.

– Sledujući svojim precima, sabrasmo se u ovu svetu zajednicu, zajednicu kojoj je kraj carstvo nebesko, život vječni, besmrtni. Svaka nedjelja je mali Vaskrs, dan Hristove pobjede, čiji smo mi učesnici kroz Svetu liturgiju i svetu čašu pričešća njegove krvi i tijela. Hristos nije pobijedio smrt zbog sebe nego zbog svakog čovjeka, i ako to prihvatimo i u to vjerujemo, po tome živimo, ostvarićemo cilj i smisao svog života – istakao je sveštenik Koprivica.

Sv. Pantelejmona Erakovići, Kilibarde i Spasojevići obilježavaju kao svoju prislavu uz Sv. Arhangela Mihaila kao zaštitnika svojih domova. Tradicionalnim sabranjem, istakao je Drago Eraković, svake godine sve više šire svoju bratsku ljubav i slogu, pokazujući time u ovim teškim vremenima i svoju ljubav i privrženost Mitropoliji crnogorsko-primorskoj, koja je svim čestitim domaćinima u banjsko-rudinskom kraju jedina crkva.

– Predsjednici Vlade i države hoće nasiljem da otmu hramove i imovinu mitropolije, i da ih daju raskolničkoj i anatemisanoj sekti. Nadamo se u Gospoda Boga da im to neće proći – kazao je Eraković.

U Banjanima i obje Rudine narod zna svoje porijeklo. S koljena na koljeno, kazao je on, prenosi se potomstvu u kojim su se crkvama krštavali, ispovijedali i pričešćivali njihovi preci.

– Nećemo ih valjda zarad interesa jedne nedobronamjerne grupe ljudi izdati i obrukati. Želim vam svima da, kada je naša crkva u pitanju, ostanemo dostojanstveni, stameni i nepokolebljivi. Ne dajmo ono što naši preci nikada nijesu dali nikome – hramove i svoje grobove. Branićemo ono što su oni branili – poručio je Eraković u ime okupljenih.

Tokom Svete liturgije obavljeno je pričešće vjernog naroda, litija oko hrama Sv. Velikomučenika Georgija, a potom je osveštan i prerezan slavski kolač u slavu Sv. Pantelejmona. Okupljeni bratstvenici poklonili su se i cjelivali parče pamuka na kojem je sveto miro sa groba Sv. Georgija. To je dar crkvi u Štrpcima od ostroških monaha koji su posjetili grob velikomučenika i pobjedonosca.

Izvor: dan.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.