Категорије
Култура

TANJA STUPAR TRIFUNOVIĆ OVOGODIŠNJA DOBITNICA PRIZNANJA „RISTO RATKOVIĆ”

Nagrađeno „Razmnožavanje domaćih životinja”

Dobitnica ovogodišnje nagrade „Risto Ratković” je Tanja Stupar Trifunović, za knjigu poezije „Razmnožavanje domaćih životinja”, u izdanju „Bajbuka” iz Sarajeva, odlučio je žiri u sastavu Jovana Bojović (Crna Gora), predsjednica žirija i članovi Pavle Goranović (Crna Gora), Radmila Lazić (Srbija), Asmir Kujović (BiH) i Marko Pogačar (Hrvatska). Kako su juče u Kući Rista Ratkovića u Bijelom Polju saopštili predsjednica Žirija Jovana Bojović i direktor JU RVP Kemal Musić, u najužem krugu za ovu nagradu našli su se još i Nenad Milošević sa knjigom „Pesme iz limba”, Ferida Duraković sa knjigom „Kao kiša u japanskim filmovima”, „Vrtlog” Ilhana Pačariza i knjiga „Dete” Živorada Nedeljkovića.
Nagrada „Risto Ratković”, kako je saopštila Stupar Trifunović nakon saznanja da je postala laureat, posebno joj je draga jer se dodjeljuje poeziju.
– Svako priznanje za rad je neka vrsta ohrabrenja i naravno da obraduje. Posebno su mi drage nagrade za poeziju jer sam svoj književni rad počela njome. Pomalo sam pristrasna, jer uprkos tome što nema poželjan status među čitalačkom publikom poput romana, u mojoj intimnoj vrijednosnoj ljestvici ima i dalje prvo mjesto. I zato me nagrada „Risto Ratković” učinila radosnom, ohrabrila me i na lijep način obavezala da i dalje u svom književnom radu čuvam ono posebno mjesto za poeziju – kazala je Tanja Stupar Trifunović.
Na ovogodišnji konkurs za Nagradu „Risto Ratković” došlo je 50 knjiga iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, a jedna knjiga je odmah diskvalifikovana jer je riječ o izdanju JU „Ratkovićeve večerui poezije”.
– Na anonimni konkurs za pjesnike do 27 godina stiglo je 10 rukopisa. Rezultate sa ovog konkursa, kao i svake godine, saopštićemo nakon nastupa finalista ovog konkursa, kazao je Musić.
– Moram istaći da mi je čast biti predsjednica žirija ove prestižne književne nagrade. Na konkurs je, ove godine stigao značajan broj kvalitenih knjiga i autora i žiri je zaista imao zahtjevan zadatak, ali smatramo da smo donijeli pravu odluku i da knjiga „Razmnožavanje domaćih životinja”, Tanje Stupar Trifunović, zaista zaslužuje Nagradu „Risto Ratković”. Riječ je o dugim narativnim pjesmama, nježnim i brutalnim istovremeno, koje u fokus stavljaju običnog čovjeka-ženu, prijemčive su savremenom čitaocu. One nose univerzalne i nedvosmisleno govore da je riječ o izuzetnoj autorki – istakla je Bojović.
Nagrada „Risto Ratković” biće uručena dobitnici na Ratkovićevim večerima poezije 5. septembra u Kući Rista Ratkovića.

Izvor: dan.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.