Категорије
Друштво

U PLUŽINAMA NOVI KONKURS ZA SPOMENIK BAJU PIVLJANINU

Biraju prvu i drugu nagradu

PLUŽINE – Opština Plužine objavila je juče novi konkurs za izradu idejnog rješenja za spomen-obilježje čuvenom pivskom junaku i harambaši Baju Pivljaninu. Konkurs je otvoren 37 dana, a otvaranje ponuda planirano je za 27. septembar. Kako su pojasnili iz Opštine, novim konkursom biraće prvu i drugu nagradu.

-Tokom prethodnog konkursa, na koji je pristiglo ukupno šest radova, izabrana je treća nagrada, ali ne i prve dvije što je i razlog za objavljivanje novog konkursa. Za najbolje idejno rješenje, odnosno prvu nagradu Opština je izdvojila pet hiljada eura, a za drugu tri hiljade, naveli su iz lokalne uprave.

Prvi konkurs objavljen je prije godinu, a poništen je u januaru ove godine. Prva i druga nagrada nijesu dodijeljene, jer je komisija za otvaranje i vrednovanje ponuda, na predlog stručnog žirija, ocijenila da nije bilo ponuda koje su istovremeno zadovoljile estetsko-funkcionalne kriterijume i sve ostale uslove definisane tenderskom dokumentacijom. Treća nagrada i iznos od dvije hiljade eura pripala je ponuđaču „AE Studio” iz Podgorice. Za učesnike konkursa obavezujuće je da sastavni dio idejnog rješenja za spomen- obilježje budu stihovi Petra Drugog Petrovića Njegoša iz „Gorskog vijenca”. „Soko Bajo su trideset zmajevah/mrijet neće dok svijeta traje“. Spomenik najznačajnijoj ličnosti u Pivi, Baju Nikoliću Pivljaninu, umjesto u njegovom rodnom selu Rudinice biće podignut u opštinskom centru Plužina. Inicijativu je pokrenulo Udruženje Pivljana, a sredstva za izradu spomenika, kako je ranije objašnjeno, obezbijediće nekadašnji predsjednik opštine Plužine Velimir Jovović.

Izvor: dan.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.