Категорије
Друштво

Služba zaštite i spasavanja nastavlja sa edukacijom vatrogasaca i spasilaca

Pripadnici Službe zaštite i spasavanja Opštine Herceg Novi održali su juče u prostorijama Vatrogasnog doma u Meljinama simulaciju gašenja zapaljenih podrumskih prostorija i traženja alternativnog ulaza sa evakuacijom. Vježbu je vodio vođa odjeljenja, Vladimir Pejović, a učestvovalo je osam vatrogasaca – spasilaca  pripadnika DVD „Bijela“ i 6 vatrogasaca – spasilaca Službe zaštite i spašavanja.

U prvoj vježbi i nakon teorijskog dijela, pristupilo se vježbi u kojoj su korišćena dva vatrogasna vozila, penjanje vatrogasnim stepenicama sa vatrogasnim crijevima tj. traženje alternativnog ulaza uz korišćenje pjene za gašenje i evakuacija iz istog prostora.

U drugoj vježbi, nakon teorijskog dijela, pristupilo se vježbi korišćenja dreger aparata (izolacionih – disajnih) u zatvorenom prostoru koji gori i gdje je vidljivost ravna nuli – orjentacija u zadimljenom prostoru. Tom prilikom su korišćene dimne bombe i može se reći da je simulacija odgovarala stvarnoj situaciji, tj. realnoj situaciji zadimljenosti prostorija.

Učesnici su bili podjeljeni u dvije grupe. Sama vježba je trajala dva sata i tokom vježbe je potrošeno 20 litara pjene za gašenje (bidon) i četiri dreger aparata ( izolacioni – disajni ). Svi učesnici su bili zadovoljni sa vježbom jer se među njima nalazi određeni broj pripadnika sa manjim iskustvom u ovoj službi, tako da je ova vježba imala veliki edukativni značaj.

Sledeće sedmice će se nastaviti sa vježbama, a biće organizovane obuke u vađenju i transportovanju povrijeđenih lica iz automobila prilikom saobraćajnih udesa.

Izvor: radiojadran.com

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.