Категорије
Спорт

SP U KOŠARCI U KINI: Odrađen prvi trening u Jangžuu, u fokusu oporavak i prilagođavanje

Crnogorski košarkaši odradili su prvi trening u Jangžuu, gradu u kom će početi turneju po Kini.

Prije Nanđinga koji je domaćin grupe na Svjetskom prvenstvu, izabranici Zvezdana Mitrovića igraće i trenirati još i u Šin Juu.

Poslije dugačkog putovanja, naši momci sada imaju dosta vremena da se adaptiraju na veliku vremensku razliku i uslove u Kini.

– Sigurno da je značajno što smo ranije došli u Kinu. Atmosfera je odlična, igrači su dobro podnijeli put, sada nas čeka aklimatizacija na uslove i turnir na kom ćemo igrati protiv Irana, pa onda Poljske ili Nigerije. Sve to će nam vjerujemo omogućiti da budmo još bolji, a uz to dobićemo jasne smjernice za dalje, sve je to izuzetno značajno za nas – poručio je trener Dušan Dubljević.

Veliki posao nakon dugačkog putovanja obavlja stručni štab. Fizioterapeuti Periša Čagorović i Petar Stojović, doktor Aleksandar Radović i kondicioni trener Milovan Ljubojević.

Foto: KSCG

Poseban pristup potreban je u prvim treninzima nakon dugačkih putovanja.

– Prvenstveno igrači moraju da se odmore, da im se produži san kako bi oporavak bio brži. Takođe, medikamentima i ostalim sredstvima se utiče na uspješniji oporavak organizma. Što se tiče mog dijela, vrlo je važno da određenim vježbama utičem na to da se igrači što brže osvježe i vrate u optimalno stanje. Sama vrsta vježbi zavisi od ciklusa priprema u kom se nalaze. Pored toga koriste se hladne kupke, saune, masaže, što omogućava brži oporavak od napornog puta i lakše privikavanje na nove uslove – ističe Ljubojević.

Jaki treninzi u Kolašinu, gdje je odrađen prvi dio priprema, omogućio je da košarkaši budu sada u dobroj formi, međutim, Ljubojević poručuje da će forma biti sve bolja.

– Mi smo zadovoljni u kakvoj se formi sada nalaze igrači, a mi smo tempirali da bude prava kada je najpotrebnije, a to je na samom početku svjetskog šampionata. Ovih sedam, osam dana do početka prvenstva iskoristićemo da se ta forma podiže, igrači osvježavaju i da dođemo do te superkomenzacije, kada će efekti treninga dostići se u pravom trenutku – ističe kondicioni trener našeg nacionalnog tima.

Iran je prvi rival Crnoj Gori sjutra veče od 20 sati (po lokalnom vremenu, 14 po našem). Pola sata ranije počeće i svečana ceremonija otvaranja turnira na kom učestvuju još Poljska i Nigerija.

– Nemamo previše informacije o Iranu, ali taj nam je meč značajan zbog pripreme na drugačije stilove košarke, kao što ćemo u grupi imati Novi Zeland koji je atipičan rival. Ipak, prvo ćemo razmišljati o Grčkoj, a biće onda dosta prostora za pripremu meča sa Novozelanđanima, siguran sam da ćemo biti spremni – istakao je Dubljević.

Izvor: KSCG

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.