Категорије
Друштво

EKOLOŠKI AKTIVISTI PROTESTOVALI ZBOG ISTRAŽIVANJA NAFTE

Bušenjem Jadrana ubijamo turizam

Ekološki aktivisti Koalicije za održivi razvoj (KOR) i „SOS za Jadran“ juče su na Adi Bojani u Ulcinju organizovali protest zbog istraživanja crnogorskog podmorja u potrazi za naftom. Oni su na mostu preko Bojane raširili transparente i poruke „Stop fracking” i „Stop bušenju Jadrana” kako bi turistima i građanima ukazali na opasnosti koje sa sobom donose najavljena bušenja našeg mora, čime se drastično povećava rizik od ekoloških katastrofa. Turisti i građani su pozitivno reagovali na poruke ekoloških aktivista podržavši njihovu borbu za ekološku Crnu Goru i zaštitu prirode.

Prema riječima Mirsada Kurgaša iz organizacije „SOS za Jadran“ turisti su pozvani da u svojim državama pričaju o problemima s kojima se suočava Crna Gora, te da se šire apeli za zaštitu našeg mora. On je ukazao da je dosta turista bilo iz Srbije koji su ih podržali, budući da se u toj državi takođe suočavaju s problemom uništavanja rijeka.

– S obzirom na režim kod njih i kod nas, da imaju more vjerovatno bi i oni imali iste probleme. Mi smo opet poslali poruku da se more ne smije bušiti, jer ne želimo da dođe do njegovog uništenja. Naftne platforme i turizam nigdje ne idu zajedno. Takođe, nigdje nije odobreno bušenje morskog dna na tako maloj dubini i udaljenosti od obale kao u Crnoj Gori. Mi upozoravamo da ako se počne s takvim aktivnostima može doći do uništenja naših najljepših plaža i Ade Bojane – upozorio je Kurgaš.

Ekološke aktiviste juče su posjetili i inspektori Komunalne i Uprave policije, s kojima su kao sa građanima popričali.

– Oni razumiju našu borbu za očuvanje prirode. Nakon razgovora sačinili su službenu zabilješku i tu smo se rastali – kaže Kurgaš.

Izvor: dan.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.