Категорије
Друштво

Šćekić: Nećemo da trpimo teror ili bilo koju vrstu nasilja

Opština Berane izražava nezadovoljstvo i razočaranje povodom dešavanja u slučaju paljenja auta načelnika Кomunalne policije u Beranama, Aleksandra Ojdanića i tretiranja tog djela od strane Tužilaštva.

“Naime, prosto je nevjerovatno da čin paljenja auta prvom čovjeku Кomunalne policije ne predstavlja djelo koje se goni po službenoj dužnosti, već isključivo, kako kažu u tužilaštvu, privatnim putem. Ne možemo da se ne zapitamo šta je to trebalo da uradi počinilac ovog djela da bi tužilaštvo ovaj nerazumni čin okarakterisalo na pravi način”, ističe se u saopštenju službe za odnose s javnošću gradonačelnika Berana Dragoslava Dada Šćekića.

Naglašavaju da ne žele, niti imaju pravo da se miješaju u rad državnih organa, već da ukažu na značaj borbe protiv ovakvih i sličnih dešavanja, kako u Beranama, tako i u Crnoj Gori.

“Na ovaj način očigledno se nastavlja praksa po kojoj su počinioci navedenih krivičnih djela jači od države i zakona, a tužilaštvo u ovom slučaju, bojimo se, štiti iste, ili pak donosi odluke u pravcu njihove zaštite. Da li se tužilaštvo u ovom slučaju zapitalo je li ko mogao da strada u ovom terorističkom aktu, i koja je razlika između bacanja eksplozivne naprave i paljenja auta, imajući u vidu eksploziju, vatru, i sve ono što prati ovaj čin. Jesu li se u ovoj instituciji ijednom zapitali kakav je bio osjećaj u porodici te noći, kao i kod svih koji su u tim trenucima bili u neposrednom okruženju? Da li ovakvim tumačenjem tužilaštvo direktno motiviše kriminal i kriminalce? Je li ovo pokušaj klasične prijetnje i zastrašivanja? Otvoreno pitamo gospodu iz tužilaštva jesu li službenici Opštine Berane građani drugog reda i je li ovo poruka da će se i ubuduće svaki ovakav kriminalni čin uperen protiv radnika lokalne uprave u Beranama rješavati isključivo privatnim putem i na ličnoj osnovi? Ovakvim i sličnim odlukama prikazujete naš grad nesigurnim za život i šaljete poruke opšte nesigurnosti, straha i uznemirenosti! I da zaključimo, ako na ovakav način tretirate ovo nedjelo i odnosite se prema njemu i svemu onome što je prethodilo otvoreno vas pitamo da li vi na ovaj način, svjesno ili nesvjesno štitite kriminal i počinioce krivičnih djela”, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, “ne možemo da ne primijetimo da nije prvi put da tužilaštvo, čast izuzecima, ovako postupa kada je riječ o radnicima i imovini beranske opštine”.

“Da li na ovaj način pojedini tužioci, iz njima znanih razloga direktno stavljaju na stranu počinioca ovakvih nedjela? Ovim se pokazuje da aktuelna državna vlast ne namjerava da prekine nasilje niti da kazni one koji ga sprovode. Кako smo uvijek i u svakoj prilici spremni da govorimo samo istinu, tako i sada pozdravljamo činjenicu da da su službenici Centra bezbjednosti Berane pronašli počinioce, profesionalno odradili svoj posao, uz vjeru da će i ubuduće preduzimati mjere da se počinioci ovakvih nedjela privedu pravdi. Ali ne želimo da prećutkujemo neshvatljive odluke tužilaštva. Ovo nije način da se uspostavi povjerenje u državi u kojoj je politička kriza na vrhuncu. Poslije ovoga jasno je zašto je povjerenje građana u državne institucije na minimumu”, piše u saopštenju.

Opština Berane poziva predsjednika Crne Gore, predsjednika Vlade kao i državnog tužioca da se direktno pozabave ovakvim odnosom tužilaštva.

“Mi smo svoji na svome, u svom gradu i svojoj državi. Nećemo da trpimo teror ili bilo koju vrstu nasilja. Opština Berane poziva sugrađane da ne odustaju od borbe za normalnu i pravednu Crnu Goru bez nasilja, i državu u kojoj zakoni jednako važe za sve, uz osjećaj bezbjednosti za sve građane naše države”, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: /portalanalitika.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.