Категорије
Друштво

Да ли су службеници Општине Беране грађани другог реда?

Општина Беране изражава своје незадовољство и разочарање поводом дешавања у случају паљења аута начелника Комуналне полиције у Беранама, Александра Ојданића и третирања тог дјела од стране Тужилаштва. Наиме, просто је невјероватно да чин паљења аута првом човјеку Комуналне полиције не представља дјело које се гони по службеној дужности, већ искључиво, како кажу у тужилаштву, приватним путем. Не можемо да се не запитамо шта је то требало да уради починилац овог дјела да би тужилаштво овај неразумни чин окарактерисало на прави начин.

Не желимо, нити имамо право да се мијешамо у рад државних органа, али користимо и ову прилику да укажемо на значај борбе против оваквих и сличних дешавања, како у Беранама, тако и у Црној Гори. На овај начин очигледно се наставља пракса по којој су починиоци наведених кривичних дјела јачи од државе и закона, а тужилаштво у овом случају, бојимо се, штити исте, или пак доноси одлуке у правцу њихове заштите. Да ли се тужилаштво у овом случају запитало је ли ко могао да страда у овом терористичком акту, и која је разлика између бацања експлозивне направе и паљења аута, имајући у виду експлозију, ватру, и све оно што прати овај чин. Јесу ли се у овој институцији иједном запитали какав је био осјећај у породици те ноћи, као и код свих који су у тим тренуцима били у непосредном окружењу? Да ли оваквим тумачењем тужилаштво директно мотивише криминал и криминалце? Је ли ово покушај класичне пријетње и застрашивања? Отворено питамо господу из тужилаштва јесу ли службеници Општине Беране грађани другог реда и је ли ово порука да ће се и убудуће сваки овакав криминални чин уперен против радника локалне управе у Беранама рјешавати искључиво приватним путем и на личној основи? Оваквим и сличним одлукама приказујете наш град несигурним за живот и шаљете поруке опште несигурности, страха и узнемирености! И да закључимо, ако на овакав начин третирате ово недјело и односите се према њему и свему ономе што је претходило отворено вас питамо да ли ви на овај начин, свјесно или несвјесно штитите криминал и починиоце кривичних дјела?

Такође, не можемо да не примијетимо да није први пут да тужилаштво, част изузецима, овако поступа када је ријеч о радницима и имовини беранске Општине. Да ли на овај начин поједини тужиоци, из њима знаних разлога директно стављају на страну починиоца оваквих недјела?

Овим се , на жалост показује да актуелна државна власт не намјерава да прекине насиље нити да казни оне који га спроводе.

Како смо увијек и у свакој прилици спремни да говоримо само истину, тако и сада поздрављамо чињеницу да да су службеници Центра безбједности Беране пронашли починиоце, професионално одрадили свој посао, уз вјеру да ће и убудуће предузимати мјере да се починиоци оваквих недјела приведу правди. Али не желимо да прећуткујемо несхватљиве одлуке тужилаштва. Ово није начин да се успостави повјерење у држави у којој је политичка криза на врхунцу. Послије овога јасно је зашто је повјерење грађана у државне институције на минимуму.

Општина Беране позива предсједника Црне Горе, предсједника Владе као и државног тужиоца да се директно позабаве оваквим односом тужилаштва. Ми смо своји на своме, у свом граду и својој држави. Нећемо да трпимо терор или било коју врсту насиља.

Општина Беране позива суграђане да не одустају од борбе за нормалну и праведну Црну Гору без насиља, и државу у којој закони једнако важе за све, уз осјећај безбједности за све грађане наше државе.

Izvor: berane.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.