Категорије
СНП

Vremena za gubljenje nema, niti se smiju praviti greške

Socijalistička narodna partija Crne Gore smatra da Crnu Goru moramo izvesti na pravi put. Krajnje je vrijeme da se više ne bavimo izvjesnim posledicama koje su prouzrokovali neozbiljni crnogorski vlastodršci, nego da počnemo suštinski rešavati uzroke tih problema, polazeži od nužnih kriterijuma demokratizacije jednog političkog sistema i vladavine prava.

Najbitnija stvar u ovom trenutku duboke političke krize u Crnoj Gori, jeste konsenzus oko stvaranja okvira za održavanje fer i slobodnih izbora. A takvog okvira nema bez razgovora i dogovora svih opozicionih političkih faktora oko usaglašavanja novog izbornog zakonodavstva.

Stoga, inicijativu SDP i predsjednice ove partije, sagledavamo sa uvažavanjem. Ali, ono što se dešavalo iza leđa gotovo cijele opozicije, a tiče se takozvanog uzurpiranja mjesta u Odboru za reformu izbornog zakonodavstva, ne ide u prilog rešavanju ovih problema.

Svi smo te noći na podgoričkom trgu potpisali zajednički sporazum sa građanima, favorizujući ideju tehničke Vlade i zajedničkog, dogovornog rada na kreiranju izbornih uslova, koji će doprinijeti legitimitetu budućih izbora.

Poziv gospođe Vuksanović-Stanković, tretiramo kao dobar pokušaj da se usaglase svi opozicioni stavovi oko ovih pitanja, ali isto tako smatramo da poziv mora biti upućen svim potpisnicima Sporazuma, kako bi se izbjegle slične radnje koje su Demokrate uradile prilikom usvajanja njihovih amandmana oko kontrolnog odbora, zajedno sa vladajućim partijama. U protivnom, suženi krug učesnika ovog sastanka, a i svakog sličnog, dao bi legitimitet onome što su u Skupštini uradili pojedini opozicioni subjekti i vladajuće partije.

Vremena za gubljenje nema i ako hoćemo Crnu Goru zajedničke budućnosti, stabilnog razvoja, evropskih standarda i dostojanstvenog života za sve njene građane, ne smijemo praviti greške, niti forsirati separatne, sitnostranačke interese.


Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.