Категорије
Друштво

Gospođindanski programi u manastiru Savina i završnica“Trga od ćirilice”

U programu Akademije su učestvovali hercegnovski horovi „Sveti Sava“ i „Sveti Vasilije Ostroški“, Katarina Bogdanović iz Kragujevca, Miloš Bogdanović iz Herceg Novog , Vera Grušenko, Dušan Tadić i Petar Kraljević a program su vodile i kazivale odabrane stihove Olivera Doklestić i Branka Denda.

-Vjerovatno od upokojenja igumana Dabovića 1802.godine, koji je inače sahranjen pored apside velike crkve. Znamo da je običaj od strane kruševičkog plemena u drugoj polovini 20.vijeka bio malo zapostavljen, a isto znamo i da   neka druga hercegovačka plemena nisu dala da se taj plamičak duhovni ugasi. Kruševičani u zavičaju i rasejanju su prije dvadesetak godina ponovo oživjeli običaj i svake se godine zavjetno okupljali sa prijateljima i inoplemenicima uz blagoslov savinskih igumana. Ove godine Kruševičani tu zavjetnu večeru sticajem okolnosti , uz podršku i blagoslov igumana Makarija, dijele sa našim plemenskim komšijama i prijateljima iz zubačkog plemena sa kojima smo do 1945. bili u istom Trebinjskom srezu.

Nakon akademije i okupljanja za trpezom, promovisana je knjiga „Otac Inokentije Dabović arhimandrit Savinski“ autora dr Gorana Komara.

O istinskoj snazi ovog naslova govorio je dr Milan Milanović i istakao da je dr Komar na bazi izvorne građe sačuvane u savinskoj riznici i iz drugih izvora predstavio uslove i okolnost u kakvim je živio i radio, po rođenju Nikola, u monaštvu, Inokentije Dabović.

Istakao je Milanović i da i danas treba djelovati tako “da bi uzdizali sebe i svoj zavičaj, čuvali svoju vjeru, srpski jezik i ćiriličko pismo i tako se uspinjali ka dobru i slozi, ka svekolikoj pravolsavnoj sabornosti i da bi tako čuvali upravo ono što nas je do sada sačuvalo“.

Autor, dr Goran Komar  govorio je o želji arhimandrita Inokentija da  bratstvu manastira Savina pronađe sredstva za završetak velike crkve.

-Savinsko bratstvo se sve do konca 18.vijeka upinjalo i stremilo ka rješenjima statusa Srpske crkve u Mletačkoj provinciji Dalmaciji i Boki. Djelo oca Inokentija je predstavljalo završnicu jednog razvojnog ciklusa započetog obnovom zapustjele Savine tokom Morejskog rata obilježeno je nastojanjem svetog bratstva da obezbijedi održanje primorske Mitropolije. Taj se korak pokazao nedovršenim, ali je sva pažnja bratstva tokom druge polovine 18.vijeka upravljena ka gradnji velike crkve srpskog Siona na Jadranu. Otac Inokentije je ponio odgovornost za dovršavanje tog djela , koje je upješno okončao ali koje otac Inokentije  nije mnogo nadživio. Velika crkva u građevinskom smislu je završena 1799.a otac se upokojio 1802.godine”.

Na zavjetnoj večeri je iguman Makarije u ime Mitropolije uručio statuu Patrijarha Pavla, Peru Vicu vlasniku hotela Olimpija plus u Kumboru, za doprinos obnovi svetinja.

Večeras na „Trgu od Ćirilice“ završni program.

Biće promovisana knjiga „Sveti Sava u Boki“ autora Vaska Kostića, a drugo izdanje u okviru edicije „Bokeljologija“ priredio je književnik i izdavač , vlasnik knjižare „So“ Nikola Malović. Pored Malovića, od knjizi će govoriti i iguman Manastira Savina , otac Makarije. Početak je u 21 sat.

Izvor: radiohercegnovi.net

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.