Категорије
Друштво

Mitropolit Amfilohije na XX Dječjem saboru: Ovo je sabor oko najljepšeg djeteta koje se rodilo ovdje na zemlji

Na Cetinju se danas održava jubilarni, dvadeseti po redu, Pravoslavni dječji sabor Crne Gore, koji tradicionalno, u organizaciji Mitropolije crnogorsko-primorske, pred početak školske godine, okuplja djecu polaznike škola vjeronauke iz svih crnogorskih krajeva.

Sabor se ove godine održava pod sloganom „Osam vjekova slave Crkve Svetog Save“ i posvećen je 800. godišnjici autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve

Manifestacija je počela Svetom arhijerejskom liturgijom u Cetinjskom manastiru koju je služio Arhiepiskop cetinjski Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije sa sveštenstvom.

Pozdravljajući učesnike Sabora, Amfilohije je nakon čitanja Jevanđelja rekao da slogan ovogodišnje manifestacije ukazuje na osmovjekovni sabor duhovne djece Svetog Save oko Hrista Gospoda.

„To je sabor oko najljepšeg djeteta među sinovima ljudskim, oko najljepšeg djeteta koje se rodilo ovdje na zemlji, oko Hrista Gospoda. Dvije hiljade godina se sabiraju djeca oko Hrista Gospoda. Koliko je samo djece bilo u toku dvije hiljade godina, koja su govorila raznim jezicima, i koja govore i danas, širom svijeta, koja se sabiraju oko Hrista Gospoda, oko najljepšega među sinovima ljudskim, najljepšega djeteta“, rekao je Mitropolit crnogorsko-primorski.

Podsjetio je da je ovaj Dječji sabor dvadeseti po redu i da njegovi učesnici danas ne proslavljaju samo Svetoga Savu nego i troje divne djece Hristove: Svetoga Jovana Rilskoga i Svete Flora i Lavra.

Dodao je da se na mjestima gdje su živjela takva djeca Božja neprekidno sakupljaju nova djeca Božja.

„Sabiraju se da proslavljaju Boga i da služe živome Gospodu, kao što se mi sabiramo ovdje, oko ovoga djeteta, najljepšega djeteta što ga je rodila Crna Gora. Ima li ljepšeg djeteta od Svetoga Petra Cetinjskoga“, rekao je Amfilohije.

Nakon Liturgije u Cetinjskom manastiru Mitropolit Amfilohije je blagoslovio dječji program koji je počeo na platou ispred manastira.

Rekao je da se Crkva Hristova sabira oko djeteta mladog, predevječnog Boga.

„Sabor Crkve Hristove je sabor oko djece. Oko Njega koji je postao dijete radi nas i našega spasenja. Mi hrišćani priznajemo samo Boga koji je postao dijete. Mi ne znamo i ne priznajemo drugoga boga“, rekao je on.

Naglasio je da Cetinjski manastir nije ništa drugo do novi Vitlejem.

„To je Cetinjski manastir. To je njegova uloga evo više od pet stotina godina. Ovdje se sabiramo oko djeteta mladog, oko predvječnog Boga, oko Hrista Boga našega i oko onih koji su bili njegovi učenici. Pa evo i mi, poslije toliko vjekova, danas se ovdje sabiramo oko toga djeteta mladog, predvječnog Boga, Hrista Boga našega i oko onih koji su Njega proslavili“, kazao je  Amfilohije.

Amfilohije je rekao da proslavljaju osam vjekova slave Crkve Svetoga Save proslavljamo istovremeno i osam vjekova trajanja Mitropolije crnogorsko-primorske.

„Mi nastavljamo ono djelo koje su ovdje djelali naši sveti preci, i Petrovići, i prije Petrovića i poslije Petrovića. Hristu Bogu se klanjamo i poštujemo one koji su Njemu služili i Njemu se poklanjali kroz vjekove – Svetome Savi i Svetome Petru Cetinjskome i Svetome Petru Lovćenskom tajnovidcu. Dobro došli, djeco, na Cetinje, u ovaj novi Jerusalim. Neka vas Bog blagoslovi“, kazao je Mitropolit Amfilohije.

Potom je počeo dječji program u toku kojeg će polaznici škola vjeronauke iz svih krajeva Crne Gore pokazati svoje znanje i umijeće iz vjeronauke, crtanja, recitovanja, horskog i solo pjevanja…

Izvor: http://standard.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.