Категорије
Друштво

Митрополит Амфилохије: Не чуди што се дјеца окрећу криминалу кад је власт братоубилачка и пљачкашка

Опростите, морам да кажем, једна група наших људи овдје се обогатила, они знају како, те милијарде сада имају и онда не треба да се чудимо што се та дјеца угледају на њих. Они не дају да се та дјеца врате, а ни они се не враћају цркви, што значи моралу исконском

Нека се угледају на божју и љубав својих предака који нијесу отимали од другога, него су и себе и свој живот даривали за добро другог, своје родбине, пријатеља и свога народа. Зато и обнављамо ове светиње, не због светиња, него да би народ задобио светост, узајамну љубав, да би се људски живот заснивао на братској љубави, а не на братоубилачкој, казао је митрополит црногорско приморски Амфилохије за ,,Вијести“.

Не чуди, каже митрополит, што млади у Црној Гори иду у криминалне кланове, јер се угледају на групу људи која се обогатила и има милијарде, али се, како истиче он, и обезбожила и расчовјечила.

– Нажалост, живот једног народа заснива се на отимачини и егоизму, прокоментарисао је владика рат зараћених нарко–кланова који бјесни на улицама и који је однио више од 40 младих живота  и позвао све младе да се врате цркви и исконским моралним вриједностима.

Да се не угледају на оне који отимају туђе и богате се, нека се угледају на апостола Марка, Свету Петку, на дивне и честите људе који су овдје вјековима живјели, без обзира на то да ли су били римокатолици или православни. Сви су они исповиједали Христа, Бога љубави, који није дошао како сам каже да му служе, него да служи. Не само да служи, него да живот свој жртвује за ближње своје, а не да отима од људи. Распиње и улази у људску историју, указује он.

Казао је како све оно што се није вратило цркви, светињи божјој и светињи људскога живота, не може да има будућност, већ се претвара у кланове. Ако се нешто, како каже митрополит, заснива људски, и живот једнога народа, једне државе, на егоизму, на саможивости и на отимачини, ако је то будућност, онда је логично, тврди он, да се ово дешава.

Опростите, морам да кажем, једна група наших људи овдје се обогатила, они знају како, те милијарде сада имају и онда не треба да се чудимо што се та дјеца угледају на њих. Они не дају да се та дјеца врате, а ни они се не враћају цркви, што значи моралу исконском, поручио је Амфилохије.

Он је казао да управо црква свједочи о моралу, љубави према Богу, али и према ближњима, а не отимању од ближњих.

митрополит Амфилохије

Амфилохије је позвао све хришћане да се угледају на Христа, а посебно је још једном позвао омладину да се не угледају на оне који су обезбожили и расчовјечили, већ да се угледају на божју и љубав својих предака који нијесу отимали од другога, него су, како додаје, и себе и свој живот даривали за добро другог, своје родбине, пријатеља и свога народа.

Зато и обнављамо ове светиње, не због светиња, него да би народ задобио светост, узајамну љубав, да би се људски живот заснивао на братској љубави, а не на братоубилачкој, поручио је.

Он је казао да историја не памти “братоубилаштво какво је било у Црној Гори од 1941” и да садашња власт своје темеље гради на братоубилачком духу.

Нажалост, и садашња власт намјесто да се ослободи тог братоубилачког духа, па да на оним изворним темељима јединства духа, душа и вјера, гради будућност Црне Горе, сљедујући Петровићима, они сад темеље све на братоубилачком духу. Немојте да се сада чудите што се та дјеца уче од њих, казао је митрополит.

Митрополит је оцијенио и да не чуди што на улицама има дроге и проституције и да је то логична последица одсуства вјере у истинске вриједности.

Дрога је замјена за изворну и исконску вјеру. Да би се ослободили те дроге, та дјеца морају да се крсте у име Бога љубави, да приме љубав као правило свога живота. Да тиме поштују себе, свој живот, своје тијело и своју душу, као и тијело и душу ближњих својих. То је оно на шта призива црква већ двије хиљаде година, па и данас, закључио је митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

Izvor: in4s.net

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.