Категорије
Друштво

Poslanik zelenih Evrope Tomas Vajs poručio vlastima u Crnoj Gori

Uništavanje prirode može ugroziti EU integracije

Članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji (EU) u velikoj mjeri zavisiće i zavisi od toga na koji način se brine o zaštiti životne sredine, a uništavanje prirodnih resursa u velikoj mjeri može uticati na dalji proces priključenja naše države evropskoj zajedinici, poručio je poslanik Evropskih zelenih u Evropskom parlamentu Tomas Vajs. On je protekle sedmice posjetio područja koja su se našla na meti devatsacije i to solanu u Ulcinju, rijeke Taru i Bukovicu, planine Sinjajevina i Durmitor, a osim aktivista koje se bore za ta područja podržao je i ostale koji se bore za zaštitu ekologije u Crnoj Gori. Vajs je istakao da se rijeke ne smiju stavljati u cijevi zarad interesa nekolicine lica bliskih vladajućim partijama, te da Sinjajevina, kao drugi po veličini pašnjak u Evropi, ne smije biti pretvorena u vojni poligon bolo koje vrste.

Komentarišući činjenicu da predsjednici opština nijesu podržali, pa čak ni saslušali, građane koji se bore za zaštitu rijeka, na primjer Bukovice, ili da ministar odbrane Predrag Bošković borce za zaštitu Sinjajevine naziva državnim neprijateljima, Vajs je istakao da je to neprihvatljivo.

– Građani koji brane prirodne resurse ne mogu biti neprijatelji države, to je neprihvatljivo. Ti ljudi očigledno služe državi i bore se za nju i to je patriotski čin, a ne izdaja države. Ako lokalno stanovništvo nije uključeno u procese donošenja odluka na pravi način, da se njihov glas čuje i posluša, onda to nije po standardima EU – poručio je Vajs.

On navodi da je često dolazio u Crnu Goru od 2005. godine i da na prvi pogled vidi određena unapređenja, jer se izgradila infrastruktura, manje je smeća, ali je problematično to što se konstantno i dalje zanemaruju potrebe građana i lokalne zajednice.

– Narod i lokalno stanovništvo moraju da se brane od interesa jedne kompanije, interesa nekolicine ljudi, koji imaju kratkorične ciljeve. Čini se kao da građani moraju da brane benefite za zajednicu od nečega što je benefit za jednu ili dvije osobe – kaže Vajs.

On je istakao da je impresioniran snagom ekološkog pokreta u Crnoj Gori, jer su se lokalni aktivisti udružili u Koaliciju za održivi razvoj i zajedno brane životnu sredinu od devastacije.

– To je nešto što ne viđamo tako često ni na nivou Evrope. Nažalost, vidim da su mnogi građani izgubili povjerenje u politiku, vladavinu prava i pravnu državu i to je opasno za budući razvoj demokratije, jer jedno je imati preferenciju prema nekoj partiji, ali je opasnije prezati i bježati od političkog sistema i nemati povjerenje u sistem. Ipak, jedini način da riješimo neki problem jeste da idemo kroz sistem i kroz saradnju i uzajamno povjerenje između lokalnih vlasti i građana – poručuje Vjas.

On je istakao da je ovog puta došao u Crnu Goru kako bi vidio stanje na terenu i da ne bi zavisio samo od zvaničnih izvještaja.

– Naša je poruka da se građani moraju pitati kako da se koriste neki resursi i rješavaju problemi. Ipak, Crna Gora je izrazila želju da bude dio EU i započela je proces pridruženja, te nam to daje legitimitet da kažemo da ako hoćete da budete dio EU morate da poštujete određena pravila i standarde koji uključuju zaštitu životne sredine. Ovo nije pitanje hoćemo li nešto ili nećemo, nego moramo dijeliti neke iste vrijednosti. Sve zemlje su bile, jesu i biće različite, ali to nije pitanje, nego je pitanje da mi dijelimo neke zajedničke vrijednosti. Ako postoji nedostatak vladavine prava, slobode medija, poštovanja ljudskih prava, pa i zaštite životne sredine mi imamo pravo da tražimo od Vlade Crne Gore da implementira vrijednosti EU na nacionalnom nivou – kazao je Vajs, koji je najavio da će informisati kolege u Briselu o stanju u Crnoj Gori.

Izvor: dan.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.