Категорије
Друштво

Kroz zetski lavirint ni mape ne pomažu

ZBOG REKONSTRUKCIJE PUTA GOLUBOVCI–MATAGUŽI STANOVNICI MORAJU PROĆI KROZ NEKOLIKO SELA DA BI DOŠLI DO KUĆA

Agovića brijest je mjesto koje Zećani zovu lavirint – gdje god krenete nailazite na zatvoren put zbog rekonstrukcije putnog pravca Golubovci-Mataguži. Žitelji smatraju da bi nadležni iz Opštine u okviru Glavnog grada – Golubovci trebali na tom mjestu da dijele mapu vozačima kako da izađu iz lavirinta. Radovali bi se građani početku gradnje treće faze, samo da im ona nije zakomplikovala put do kuće. Tek sada moraju okolo naokolo kako bi izbjegli gradilište. Juče za one koji su zalutali, savjesni mještani otvarali su kapije i omogućavali vozačima da preko livada izađu na neki od okolnih puteva.
Mještani još ukazuju da mjesecima žive u oblaku prašine, kao i da nemaju gdje da parkiraju vozila. Često, kako ukazuju građani, ostaju i bez ulične rasvjete jer radnici na gradilištu presijeku kablove.
Ukoliko građani krenu iz pravca Balabana ili Gostilja da zaobiđu gradilište moraju ići preko Trešnjice ili Šušunje, što je nekoliko kilometara duže. Ako krenu od Golubovaca kod škole ka Matagužima moraju da idu kroz Mojanoviće. I mještanima Staklenika prekinut je put već nedjelju dana pa i oni izlaze na Mojanoviće ili Bokare, a iz Bokara kroz Šušunju kod spomenika na Anovima. Kako god, žitelji zbog gradilišta kruže kilometrima.
Kako je kazao Neđeljko Bečić, mještanin, najgore je djeci koja idu do škole okolnim putevima, a roditelji ih ne voze.
– Ne može se ni pješke ni kolima preko gradilišta. Po tri kilometra moramo ići okolo da bi izbjegli gradilište. Nekoliko puta su probijani rokovi. Da su ga gradile žene lopatama do sad bi ga uradile. Sad su počeli da grade treću fazu, a ni druga nije završena pa su sve blokirali. Kuda god da krenemo ne možemo stići na vrijeme – kaže Bečić.
On poziva nadležne da riješe ovaj problem.
– Svako malo nam struja nestaje zbog radova, a ni rasvjete nemamo. Sve po 200 metara ulice počinju da rade, a ne završe je. Kako će ova djeca do škole nikoga ne zanima. Preko gradilišta ne mogu, a da kruže kroz druga sela nije baš preporučljivo. Napravili su od Agovića brijest laviring, samo treba neko iz Opštine Golubovci tu da stane i da dijeli mape kuda dalje – kazao je Bečić.
Bečić ukazuje i na to da gradilišta nijesu obezbijeđena, da nemaju table, toalete za radnike, te da sve to moraju po zakonu da posjeduju. On ističe da je najgore to što se turisti izgube i ne umiju da izađu iz Zete.

Grade još 260 metara puta 
Prije dva dana počela je i izgradnja treće faze saobraćajnice Golubovci-Mataguži-Tuzi, koju gradi Gradnjapromet. 
Ulica se radi u dužini od 260 metara. Kako su kazali radnici na gradilištu u toku je pripremanje terena za radove, a nakon toga počinje kopanje kanala za atmosfersku kanalizaciju. Kada se to završi, postavljaće ivičnjake i betonirati trotoare sa obje strane, kao i uklanjati betonske stubove. Neđeljko Bečić se nada da se radovi neće odužiti kao prethodni i da će se završiti u predviđenom roku.


Izvor: dan.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.