Категорије
СНП

Joković: Razjedinjena opozicija ne može do pobjede

Podgorica, (MINA) – Crnogorska vlast odbijanjem tehničke vlade pokazuje šta joj najviše smeta pred izbore, ocijenio je lider Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković i poručio da opozicija razjedinjena ne može do izborne pobjede.

Premijer Duško Marković rekao je u petak da nema razgovora o tehničkoj vladi i da opozicija bez izbora ne može ući u vladu, kao državno i političko tijelo.

„Opozicija ako uđe u izborni proces bez tehničke vlade, bez obzira kakav bio izborni zakon, rizikuje još jednu izbornu prevaru“, ocijenio je Joković u intervjuu agenciji MINA.

On je kazao da odbijanje tehničke vlade iziskuje odgovore Markovića na pitanja da li govori u svoje, ime dijela partije koji ga podržava ili cijelog DPS-a, da li je sa nekim od opozicije već napravljen tajni dogovor da nema tehničke vlade pa samouvjerenije nego prije govori o tome.

„Da li smatra da bi vlada isceniranog državnog udara i Koverte i gdje u demokratskim drzavama mogla biti formirana i da li ova ima legitimitet?“, naveo je Joković.

Kako je dodao, Marković treba da kaže da li će na tome istrajati, jer je njegov predhodnik isto govorio 2016. godine, pa je bilo tehničke vlade, i da li se on za to pita ili će odlučivati neko drugi.

Joković je, komentarišući najavljeni stastanak opozicije koji inicira predsjednica Socijaldemokratske partije Draginja Vuksanović Stanković, kazao da je problem što nijesu pozvane sve opozicione partije.

“A bez jedinstva i povjerenja u opoziciji pitanje je koliko nam trebaju i odbori i izbori”, rekao je Joković.

On je istakao da su nezadovoljni djelovanjem pojedinih opozicionih subjekata u Odbora za izborno zakonodavstvo.

“U najavi sastanka kao glavna tema razgovora je rad Odbora, a imajući u vidu na koji je način on formiran, ovu priliku bi iskoristili da iskažemo protest prema takvom djelovanju pojedinih opozicionih subjekata koji je doveo do velikih podjela i sumnjičenja i teških riječi u opoziciji u trenutku kad je bilo najmanje potrebno”, naveo je Joković.

On je kazao da će SNP, cijeneći trud Vuksanović Stanković i vjerujući u njene iskrene namjere, sa radošću prisustvovati svakom sastanku opozicije koji vodi vraćanju povjerenja među opozicijom.

Joković je poručio da, u ovako delikatnom trenutku, lideri treba da naprave iskorak i preuzmu potpunu odgovornost da se oslobode sujete, borbe za liderstvo u opoziciji i želje da se drugi ocrne radi sitnih ličnih interesa.

“Da energiju usmjerimo prema aktuelnom režimu, shvatimo da ih pojedinačno ne možemo pobijediti, da poslije pobjede moramo biti zajedno u vlasti”, dodao je Joković.

Kako je kazao, svi dosadašnji izborni rezultati su pokazali da opozicija razjedinjena ne može do pobjede.

Prema njegovim riječima, uvijek su postizani najbolji rezultati kad su formirane jake predizborne koalicije.

“Povećanjem povjerenja u opoziciji javlja se i nada kod birača da je rezultat moguć. Povećava se izlaznost, nema rasutih glasova i ne vodi se međuopozicijona borba za birače, što cesto dovodi do velike zbunjenosti istih”, naveo je Joković.

On smatra da bi nezadovoljni glasaci DPS-a, koji su svjesni da Crna Gora ovako ne može naprijed, uvidjeli da je promjena moguća i glasali bi opoziciju.

Joković je naglasio da SNP jedino interesuje kakav će biti izborni zakon, a da je nebitno da li je plan Briselski ili neki drugi.

“Može plan biti najbolji a zakon najgori i obrnuto”, rekao je on.

Veliku neslogu i sumnjičenje u opoziciji, kako je rekao Joković, izazivaju poslednja dešavanja u vezi popune Odbora gdje jednom klubu nije dato mjesto, a drugi dobija dva.

“Ako nešto od početka krene da ne valja i unese neslogu, teško da može na dobro izaći”, kazao je Joković i dodao da je čudno da niko nije predložio da parlamentarne partije delegiraju svoje eksperte za izbore u Odbor, već samo poslanike.

On je kazao da nema povjerenje u tako formiran Odbor, a posebno ako bude bojkota već izabranih članova iz opozicije.

“Jedino razumno rješenje je da opozicija usaglasi svoje stavove u vezi Odbora i izbornog zakona , pa tek onda da se ide prema DPS-u”, ocijenio je Joković.

Kako je dodao, bitno je i da se poštuje dogovor koji su pred narodom potpisali svi poslanici na protestima u Podgorici.

“Plašim se da će Odbor, još ako bude krnji, donositi rješenja koja neće ništa značajno promijeniti, a to će neki predstavljati kao istorijsku, naravno svoju pobjedu. Ako DPS pobijedi na isti, neregularan način sa novim zakonom šta onda?”, naveo je Joković.

Izvor: Mina

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.