Категорије
Друштво

Vojska neka vježba na poligonima NATO saveznika

NE PRESTAJU OSUDE ZBOG ODLUKE VLADE DA SINJAJEVINU PRETVORI U VOJNI POLIGON, PREDLAŽU SE I ALTERNATIVNA RJEŠENJA

Na Sinjajevini se ne smije uspostaviti vojni poligon, jer su se građani jasno izjasnili da su protiv toga, već Vlada treba da, u komunikaciji sa savezničkim državama iz NATO, dogovori korištenje terena za vježbu van granica Crne Gore, poručeno je juče iz Demokratske Crne Gore. Vladina odluka da se na Sinjajevini izgradi vojni poligon i juče je naišla na brojne kritike. Međutim, premijer Duško Marković je izjavio da gradnjom poligona nema ataka na životnu sredinu i da je u interesu odbrane. Vlada stoji iza odluke i taj će interes obezbijediti, kazao je premijer i istakao da jedva čeka najavljene krivične prijave.
– Jedva čekam konkretan postupak po tim prijavama da u sudskom postupku razobličimo manipulatorski pristup onih koji osporavaju odluku Vlade. Vojni poligon je definisan strateškim dokumentima – kaže Marković.
Vlada ne može dovesti, dodao je, u pitanje razvoj vojske kao ključnog segmenta odbrane države i njenih građana.
– I to ćemo raditi bez obzira na pritiske koji nijesu suštinski i ekološki, nego politički i destruktivni – kazao je Marković.
Iz Demokrata su kazali da Vlada, i pored potpisane peticije protiv izgradnje vojnog poligona na Sinjajevini, donosi odluku apsolutno gluva na zahtjeve građana.
– Očigledno je da Vlada nema sluha za želje stanovnika svoje države. Zašto ne slušate glas naroda?! Da li je to „demokratija” kojoj težite – pitaju Demokrate iz Opštinskog odbora Mojkovac.
Navode da je predsjednik Opštine Mojkovac Ranko Mišnić ostao gluv na zahtjev Demokrata da povuče potpis na saglasnost o izgradnji poligona.
– Zatim je ignorisao volju naroda izraženu peticijom. Demokrate Mojkovca zahtijevaju od Mišnića da, zbog svoje samovolje, podnese neopozivu ostavku na mjesto predsjednika opštine. Skandalozne su i izjave ministra Predraga Boškovića da poligon neće devastirati životnu sredinu i uništiti biodiverzitet jednog od najvećih pašnjaka Evrope. Govori o poligonu Krivolak, pa predlažemo Boškoviću da otvori oči i uporedi fotografije naše prelijepe Sinjajevine i pomenutog poligona. Građani Crne Gore peticijom su se izjasnili da ne žele da se od Sinjajevine napravi pustinja. Jasno je da vas, Boškoviću, ne dotiče volja građana. Jasno je da Vas ne zanima kako ćemo mi disati, šta ćemo jesti i piti. Kao članica NATO-a, i Crna Gora može koristiti već postojeće poligone drugih država, zar ne?! Zašto niste uvažili predlog GI „Sačuvajmo Sinjajevinu” i potpisali ugovor sa Republikom Sjevernom Makedonijom o korištenju Krivolaka za svoje potrebe?! Zašto dovodite Sinjajevinu u opasnost ili bilo koji drugi prirodni resurs pored već postojećih poligona? Zašto poligon ne gradite na nekom drugom mjestu u Crnoj Gori, na kojem njegova izgradnja neće negativno uticati na životnu sredinu i lokalno stanovništvo? Dakle, ne problematizujemo izgradnju poligona, već mjesto na kom se planira njegova gradnja, jer čuvamo našu Sinjajevinu i volju građana – poručuju Demokrate.
Konsultant za međunarodne odnose u Koaliciji za održivi razvoj Marko Begović, odgovarajući na navode DPS-a o Sinjajevini, kazao je da ta partija Crnu Goru vidi kao nezavisnu, ali od građana. Ističe da DPS vidi Crnu Goru kao privatno vlasništvo i sredstvo za nezakonito bogaćenje.
– DPS ne doživljava Crnu Goru kao svoju državu, ali ni građane kao svoje sunarodnike jer da je tako ne bi svoje kompanije osnivali po ofšor destinacijama, već bi uredno plaćali porez i na taj način štitili stečenu nezavisnost. Stav da su građanski pritisci u slučaju Sinjajevine politički samo govori u prilog tezi da, osim što su nelegitimni, predstavnici DPS-a u Vladi Crne Gore ispoljavaju začuđujući nivo nepoznavanja propisa države Crne Gore – kaže Begović.
Iz OO SNP Kolašin kažu da o tome ko je veći patriota i ko više voli Crnu Goru govore djela, a ne polemike koje pokušava da proizvede DPS, koje se svode na najniži nivo ozbiljnosti.
– Niste imali ni hrabrosti da se pojavite na zborovima građana kao predstavnici lokalne vlasti, među svoje sugrađane, što odslikava vaš kukavičluk. Bojite se narodnog suda, počevši od predsjednika Opštine, a smijenjenog predsjednika OO DPS-a, koji je javno obećao da neće dati saglasnost mimo volje građana za izgradnju vojnog poligona na Sinjajevini – navode iz SNP-a.

Izvor: dan.co.me


Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.