Категорије
Култура

Одржан концерт хора Првог београдског певачког друштва у Котору

Своје златно доба Друштво је доживјело током тридесетогодишњег рада најчувенијег српског композитора, Стевана Стојановића Мокрањца, у својству умјетничког руководиоца и диригента. Европске новине писале су, у прошлом вијеку, о Друштву као о једном од најбољих хорова свијета тог времена

У Цркви Светог Николе у Старом граду, поводом 180 година постојања и рада Српског пјевачког друштва Јединство 1839 Котор, синоћ је одржан концерт хора Првог београдског пјевачког друштва. У бројној публици били су и епископ будимљанско-никшићки Јоаникије и конзул Републике Србије Зоран Дојчиновић.

Након програма који су приредили хористи Првог београдског пјевачког друштва под диригентском палицом Светлане Вилић, а који се састојао од 13 композиција, присутнима се обратио протојереј-ставрофор Петар Лукић, предсједник Првог београдског пјевачког друштва и старјешина Саборне цркве у Београду.

Прво београдско пјевачко друштво (ПБПД) основано је на празник Св. Василија Великог, 14. јануара 1853. године. Временом је прерасло у националну институцију, која чува и наставља српску музичку и духовну традицију.

Изузетно богат историјат Првог београдског пјевачког друштва представља, уједно, и историју духовног и културног изграђивања Србије. Овај најстарији хор у Србији је, у својству краљевског амбасадора културе Србије, наступао пред највећим владарима Европе. Као хор Краљевског Двора, учествовао је на церемонијама крунисања свих српских владара и интронизацијама патријараха Српске цркве.

црква Светог Николе у Котору

Диригенти и хоровође Друштва су били најзначајнији композитори и диригенти Србије: Стеван Мокрањац, Корнелије Станковић, Јосиф Маринковић, Даворин Јенко, Станислав Бинички, Коста Манојловић, Стеван Христић, Милоје Милојевић, Александар Гавански, Војислав Илић, Димитрије Стефановић, Душан Миладиновић, Бојан Суђић, Дивна Љубојевић, Владимир Милосављевић…

Своје златно доба Друштво је доживјело током тридесетогодишњег рада најчувенијег српског композитора, Стевана Стојановића Мокрањца, у својству умјетничког руководиоца и диригента. Европске новине писале су, у прошлом вијеку, о Друштву као о једном од најбољих хорова свијета тог времена.

Од јануара 2004. године, у својству диригента и умјетничког руководиоца хора је Светлана Вилић, а предсједник хора је протојереј-ставрофор Петар Лукић. Друштво са великим успјехом одржава турнеје и концерте у земљи и свијету.

ПБПД посједује историјски изузетно вриједан архив и најбогатију нототеку у земљи. Редовно пјева на недјељним и празничним богослужењима у Саборном храму у Београду. Под највишом је заштитом и покровитељством српског патријарха Иринеја.

Izvor: Митрополија

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.