Категорије
Култура

Od večeras startuje 8.međunarodni Festival lutkarstva u Podgorici

Izvođenjem predstave banjalučkog Dječijeg pozporišta Republike Srpske, „Odisej – san o povratku”, večeras od 20 časova u velikoj sali KIC „Budo Tomović” počeće osmo izdanje Međunarodnog festivala lutkarstva Podgorica – Crna Gora 2019. Kako je najavila Ljiljana Burzan Nikolić, koja je zajedno sa Davorom Dragojevićem, osnivač festivala, biće to jedna od pet predstava koje će vidjeti mališani. Narednog dana, u srijedu, publika će gledati komad „Cveće male Ide” Pozorišta lutaka Niš, u četvrtak komad Gradskog kazališta lutaka Rijeka „Vanda Lavanda”, potom u petak, predstavu „Pod žicama” iz Italije, a u subotu „Eror 404” lutkarskog pozorišta iz Španije. Festival završava u nedjelju, dodjelom nagrada, i potom izvođenjem predstave Gradskog pozorišta „Mali pirat”. I ove godine, festival ima takmičarski karakter pa će biti dodijeljene nagrade za najbolju režiju, dramaturgiju „Dragan Radulović”, najbolje estetsko-tehnološko rješenje lutaka, scenografiju, originalnu muziku i tri ravnopravne glumačke nagrade. O njima će, kako je najavio Dragojević, odlučivati stručni žiri koji čine predsjednik – reditelj Goran Bulajić, i članovi – glumac Vladimir Lazovski i menadžerka kulture i medija Jelena Stojanović Patrnogić. I ove, kao i prethodnih godina radiće i Dječji žiri u čije ime je juče na pres konferenciji govorio predsjednik Luka Kilian, a konferenciju je vodila članica žirija Tara Nenadović.
Festival se održava u sklopu manifestacije „Podgoričko kulturno ljeto”, pa je na konferenciji govorila i Sanja Vojinović, savjetnica u podgoričkom Sekretariju za kulturu i sport. Ona je istakla da podržavaju festival jer smatraju da se pozorišna publika razvija i njeguje od najranijeg uzrasta. Pored Glavnog grada, festival su podržali naše i hrvatsko ministarstvo kulture, Fondacija Petrović-Njegoš, Ambasada Italije u Podgorici i Ambasade Španije u Beogradu, kao i brojne firme.
Na naše pitanje zašto je izostala dobra praksa da neke festivalske predstave igraju i u drugim crnogorskim gradovima, kao prethodnih izdanja, Burzan Nikolić je kazala da trenutno za to nemaju potrebne kapacitete, odnosno, da festival nema dovoljno sredstava, i da ne znaju kako će to izgledati ni naredne godine. No, njihova je želja da predstave vide djeca u cijeloj Crnoj Gori.
– Počeli smo ambiciozno, uspijevali da po gradovima organizujemo predstave, i dalje smo otvoreni za organizaciju takvih predstava, ali nedostaju sredstva. Nemamo dovoljno novca za igranje predstava u drugim gradovima, iako to želimo – objasnila je Burzan Nikolić. Dragojević je dodao da je njihov cilj – jedan festival, jedna država, što bi bilo jedinstveno u svijetu.
Ulaz na sve predstave je slobodan. Ž.J.


Od starih Grka do kompjutera
Organizujući festival, kaže Dragojević vodili su se kvalitetom predstava, a ove godine mogu se pohvaliti da imaju raznolik tematski okvir.
– Imaćemo priče od grčke mitologije do savremenih kompjuterskih tehnologija. A što se tiče samih tehnologija lutkarstva, imaćemo platno kao lutku do marionete. Uradili smo dobar posao i jedva čekamo da Festival počne. Mislimo da je ove godine, interesovanje za Festival veće nego ikad. To smo i zaslužili dosadašnjim radom – rekao je Dragojević.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.