Категорије
Друштво

Plaćamo najskuplju struju u regionu

EUROSTAT POREDIO CIJENE ELEKTRIČNE ENERGIJE I KUPOVNU MOĆ GRAĐANA CRNE GORE I EVROPSKIH ZEMALJA

Domaćinstva u Crnoj Gori plaćaju najskuplju struju u regionu kada se njena cijena svede na paritet kupovne moći građana, pokazuju podaci Eurostata za 2018. godinu, koji su navedeni u izvještaju Regulatorne agencije za energetiku (RAE). Kada se gleda samo cijena struje, Crna Gora je skuplja po tom pitanju od Srbije, Kosova, Makedonije, Albanije, dok je jeftinija od Hrvatske i Slovenije.

Cijena električne energije u Crnoj Gori lani je iznosila 10,3 centa po kilovat-satu sa porezom na dodatu vrijednost (PDV). Cijena električne energije u Crnoj Gori lani je bila tri puta jeftinija nego u najskupljoj Danskoj, gdje je kilovat-čas 31,2 centa, a skoro dva puta jeftinija nego na Kosovu, gdje je 6,4 centa.

Međutim, kada se uporede cijene struje za domaćinstva svedene na paritet kupovne moći, onda je situacija drugačija, pa je električna energija u Crnoj Gori skuplja nego u svim zemljama regiona, a skoro je ista kao u zemljama EU. Prosjek u EU je 21,1 cent.

Po toj računici Eurostata, cijena struje u Crnoj Gori je 20,7 centi po kilovat-satu, što je duplo više nego kada se gleda samo cijena struje sa PDV-om.

U Hrvatskoj je 20,5 centi, Sloveniji 19,8, Albaniji 18,4, Makedoniji 17,9, a Srbiji 14,5 centi. Po paritetu kupovne moći najjeftiniji je Island sa 9,9 centi, dok je najskuplji Portugal sa 28,2 centa. Danska u kojoj je najskljuplji kilovat-sat, kada se cijena svede na paritet kupovne moći iznosi 23,4 centa, 2,7 centi više nego u Crnoj Gori. Cijena kilovat-sata u Danskoj je 31,2, a u Crnoj Gori 10,3 centa.

Ti podaci pokazuju da je struja u Crnoj Gori skuplja nego u Velikoj Britaniji, Francuskoj, Švedskoj, Holandiji, Finskoj, Norvškoj…

U dokumentu RAE se navodi da Eurostatov izvještaj prikazuje da su cijene električne energije za domaćinstva u zemljama EU u periodu između druge polovine 2017. i druge polovine 2018. godine u prosjeku povećane za 3,5 odsto. Prosječna cijena u EU za 2018. godinu, uključujući sve takse i PDV, iznosi 21,1 centi po kilovat-satu, a kretale su od 10,1 centa u Bugarskoj do 31,2 centa, koliko iznosi cijena u Danskoj. Promjene cijena električne energije bile su različite po državama. Tako je, primjera radi, u Letoniji došlo do smanjenja od 4,5 odsto, dok je na Kipru došlo do povećanja od 19,6 procenata.

Kada se poredi 2017. i 2018. godina, najveće povećanje cijena električne energije za domaćinstva registrovano je na Kipru 19,6 odsto, u Španiji 13,8 odsto, Holandiji 9,7 odsto, Velikoj Britaniji 8,6 odsto, Irskoj 7,8 odsto, Estoniji 7,5 odsto i Švedskoj sedam procenata. Najveće smanjenje registrovano je u Letoniji 4,5 odsto, Poljskoj 2,5 i Njemačkoj 1,6 odsto.

– Iskazano u eurima, uključujući sve takse i PDV, prosječne cijene električne energije za domaćinstva u drugoj polovini 2018. godine bile su najniže na Kosovu 6,4 centa po kilovat-satu, u Srbiji 7,1 cent i Sjevernoj Makedoniji 7,9 centi, a najviše u Danskoj 31,2 centa, Njemačkoj 30 centi, Belgiji 29,4 centa i Irskoj 25,4 centa – piše u izvještaju.

Podgorica skuplja od Pariza
Kada su u pitanju gradovi, Podgorica je na sličnim pozicijama kao Crna Gora. Kada je u pitanju samo cijena struje, Podgorica je treći najjeftiniji grad sa cijenom od 10,5 centi po kilovat-satu. Jeftiniji od Podgorice su Beograd sa 7,22 centa i Kijev sa 6,64 centa. Najskuplji je Kopenhagen sa 32,3, zatim Berlin sa 30,86, dok je na trećem mjestu Madrid sa 25,14 centi.

Kada se cijene svedu na paritet kupovne moći, onda je Podgorica na sredini ljestvice po skupoći sa 20,75 centi po kilovat-satu. Prosjek u gradovima je 20,97 centi. Sa tom cijenom Podgorica je skuplja od Londona, Budimpešte, Ljubljane, Beča, Pariza, Amsterdama, Štokholma, Luksemburga, Beograda, Helsinkija…

Izvor: dan.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

shares