Категорије
Друштво

Mještani potkomovskih sela blokirali put u Jošanici u znak protesta zbog napada na Miškovića

Neće tolerisati nasilje

Nakon incidenta u kojem je mještanin Marinko Mišković zadobio povrede u sukobu s investitorom Igorom Mašovićem, koji gradi nekoliko min-hidroelektrana na Mojanskoj rijeci, juče su mještani potkomovskih sela, u mjestu Jošanica, u znak protesta, blokirali put koji vodi do radilišta. Oni su u priličnoj napetoj atmosferi isticali da je krajnje neprimjereno to što je odluka o izgradnji elektrana donesena mimo njihovog znanja. Naglašavali su da su predstavnici državnih institucija prethodno trebali da se dogovore s mještanima i da sagledaju njihove interese, pa tek onda da daju dozvolu investitorima da, kako su navodili, devastira njihove rijeke i imovinu. Poručili su da je zbog takvog odnosa države došlo do incidenta i da oni neće više tolerisati ničije nasilje.

– Okupili smo se u znak protesta jer ne želimo više da trpimo ničiju torturu. Naš mještanin je povrijeđen samo zato što je štito svoju imovinu. Glavni krivac za ovakva dešavanja je država jer njeni predstavnici nijesu obavijestili mještane šta se u stvari ovdje radi i na koji način mogu da zaštite svoju imovinu i interese. Prepustili su investitoru da se s nama dogovara u hodu, kao na pijaci, što je krajnje neprimjereno. Tvrdim da je takav odnos državnog vrha imao za posledicu ovakve i slične nesporazume. Zato smo danas tu da kažemo da nećemo dozvoliti da se iko više iživljava nad nama i našom imovinom – naglasio je član Savjeta mjesne zajednice Konjuhe Dragan Mišković.

Tokom blokade mještani su od investitora zatražili da ispoštuje njihove zahtjeve.

– Neko će odavde da zgrne milione zato je red da se ispoštuju naši zahtjevi. Tražimo da se urade obaloutvrde koje će spriječiti izlivanje rijeke iz svoga korita. Uz to, poručujemo da niko nema pravo da nas bije samo zato što branimo svoju đedovinu. Nama je dosta praznih obećanja jer je investitorima važno da završe svoj posao i da nakon toga kažu: „Ćao, doviđenja, mi se znamo iz viđenja“ – naveo je Mišković.

Mještani su juče pozvali predstavnike državnih institucija da dođu u sela ispod Komova i sagledaju kako ovdje narod živi.

– Mi ovdje u 21 vijeku ručno betoniramo puteve kako bismo došli do svojih kuća. Zar to nije sramota, tim prije kad se zna da su nam uzeti svi prirodni resursi i da neko od toga ostvaruje enormne prihode? – ogorčen je Radenko Janković.

Okupljeni mještani su se razišli tek pošto je na lice mjesta došao investitor Mašović i s njima postigao dogovor oko narednih aktivnosti.

– Sve što sam obećao mještanima, ja ću i da uradim, onako kako sam to činio i do sada. Žao mi je što je došlo do nesporazuma i nadam se da takvih situacija više neće biti – naveo je Mašović.

Investitor Mašović je izjavio da je geometar utvrdio da je sporna parcela za koju je Mišković tvrdio da je njegova u vlasništvu države.

Odbraniti prirode
Nakon napada na mještanina sela Jošanica u Andrijevici Marinka Miškovića i članove Organizacije KOD, vidimo da investitorima/devastatorima ni nasilje nije strano i da vjerovatno možemo očekivati nove nastraje na naše domove i živote, dok pokušavaju da nam otmu i unište ono što nam je priroda dala, ocijenjeno je iz Koalicije za održivi razvoj (KOR).

– Ovaj napad svjedoči da građani moraju stati u odbranu prirode, jer je to poslednja linija odbrane. Ukoliko nam uzmu prirodu, kao što su naumili, nama neće preostati ništa, osim da se masovno iseljavamo. Ohrabrujuće je što se građani sve više bude i staju na branik životne sredine – navodi se u saopštenju KOR-a, uz poziv građanima da im se 20. septembra pridruže na protestu ispred Vlade Crne Gore.

Izvor: dan.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.