Категорије
Друштво

Izviđači stali u odbranu Lještanice

SAMOSTALNA IZVIĐAČKA ČETA TIBOR IZ NIKŠIĆA U LIJESCI ORGANIZOVALA ČETVORODNEVNI KAMP

BIJELO POLjE – Rijeku Lještanicu, za koju mnogi kažu da je dragulj prirode koji treba staviti pod zaštitu, protekla četiri dana posjetila je grupa od 60 izviđača iz „Samostalne izviđačke četa Tibor” iz Nikšića. Njima se u subotu na jednodnevnoj posjeti priključila i dvadesetočlana ekipa Planinarskog kluba „Cmiljača” iz Bijelog Polja. Prisutni su bili i brojni mještani. Jednodušna poruka svih je: „Ne damo Lještanicu”.

Predsjednik Odbora za odbranu Lještanice Vukoman Damjanović zajedno sa ostalim članovima uradio je sve da ugoste izviđače, tako da su za njih, pored jela i pića, organizovali i obilazak vodopada i izvora rijeke.

– Izviđači su došli da nam u ovom prelijepom prirodnom ambijentu daju podršku u odbrani naše Lještanice. Sve su vidjeli i bili oduševljeni. Zahvaljujući podršci ovih mladih ljudi, mi još jednom poručujemo da ne damo Lještanicu ni po koju cijenu – kazao je Damjanović.

On je podsjetio na najavu izgadnje mini-hidrocentrale na ovoj rijeci i odvođenje vode cijevima u dužini od nekih pet kilometara.

– Odlučni smo i jednoglasni da ne damo vodu. Ima niz mogućnosti da se Lještanica iskoristi. Jer, ako nam vodu odvedu, umire rijeka, ali i čitavo selo, umire biljni i životinjski svijet, isušuju svi izvori. Narod odavde mora da se seli. Ako se to dozvoli, a mi ćemo sve uraditi da do toga ne dođe, bila bi to prava ekološka katastrofa – naglasio je Damjanović.

Između ostalog je kazao da je i ovih dana voda u Lještanici na granici biološkog minimuma.

– Podsjećamo premijera Duška Markovića na riječi koje je izrekao da neće dozvoliti izgradnju hidrocentrala tamo gdje to mještani ne budu dali – kazao je Damjanović.

Vođa izviđača iz Nikšića Nikola Peković kaže da su zadivljeni ljepotama Lještanice.

– Podržavamo ove ljude iz Lijeske da sačuvaju Lještanicu. U tom cilju je i ovaj naš svojevrsni marš i kamp, koji je nazvan „Pridruži se, koračaj, ubiše ti zavičaj”, kojim želimo da ukažemo svima da se mora zaštititi ovaj prostor i životna sredina. Ne samo od hidrocentrala, već i od samih sebe. Obišli smo vodopad i čitav tok rijeke. Nestvarno je ovo što smo vidjeli. Riječima se ova ljepota ne može opisati – ističe Peković.

Poruka izviđača je da treba po svaku cijenu sačuvati rijeku Lještanicu.

– Ne samo nju, nego i ostale male i velike rijeke. To je naše blago. Imamo nešto po čemu bismo mogli da budemo prepoznatljivi i da ljudi iz svijeta dolaze – poručio je Peković.

Bjelopoljski planinari su dali doprinos održavanju kampa i družili se sa nikšićkim izviđačima, razmjenjujući iskustva i dogovarajući dalju saradnju. Profesorica biologije i jedna od najboljih planinarki Crne Gore Zehra Balić kaže da je boravak članova „Cmiljalče” u Lijesci bio od velikog značaja.


Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.