Категорије
СНП

Đacima i studentima obezbijediti jeftinije karte za prevoz do škola

Slađana Kaluđerović, predsjednica Opštinskog odbora SNP Golubovci i odbornica u Skupštini Opštine Golubovci

Pored mnogobrojnih egzistencijalnih problema sa kojima se suočavaju roditelji iz Zete, koji imaju učenike ili studente, jesu i visoke cijene mjesečnih karata za prevoz do Podgorice. Za one koji školuju dvoje ili troje djece to predstavlja veliki finansijski problem.

Ukoliko imamo u vidu broj učenika koji pohađaju srednje škole u Podgorici, kao i studente, onda dolazimo do impozantne brojke koja se iz osiromašenih kućnih budžeta izdvaja za mjesečne karte. Zato je neophodno da se i Opština Golubovci uključi u obezbjeđivanje popusta i povlastica u putničkom saobraćaju za učenike i studente. Tako bi novac, koji je opštinskim budžetom predviđen za reprezentaciju ili druge neracionalne svrhe, mogao da se upotrijebi za subvencioniranje mjesečnih karata za učenike i studente.

Dosta je bilo pasivne uloge lokalne samouprave, kada je u pitanju rješavanje konkretnih životnih problema građana Zete.

Takođe, osim skupih mjesečnih karata, dodatan problem jeste što se većina autobusa, koji saobraćaju na pravcu Podgorica-Zeta, nalazi u katastrofalnom stanju, odnosno kao da su izašli iz filma „Ko to tamo peva“. Autobusi su tako često bez prozora, prokišnjavaju, rasklimani, sjedišta su polomljena i takvo stanje, nažalost, traje već godinama. To najbolje govori o odnosu prevoznika prema mještanima Zete od kojih, inače, obilno zarađuju, ali im ne pada na pamet da ulože sredstva u nove autobuse.

Zato nadležni državni organi ne smiju više da žmure na ugrožavanje bezbjednosti u autobuskom saobraćaju na liniji Podgorica-Zeta, već hitno treba da primijene zakonska rješenja, kako bi se osigurala sigurnost putnika.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.