Категорије
СНП

Kako je krenulo i šuma će biti sve manje

Mr Danijela Đurović, potpredsjednica Socijalstičke narodne partije Crne Gore

Dok nam ministar vanjskih poslova učestvuje na Samitu UN sa glavnom temom zastrašujućih posljedica klimatskh promjena i dok većina članica svoje stavove prezentuje kroz konkretne akcione planove, mi smo, kao i uvijek do sada, najbolji na obećanjima.

Amazon gori, otapaju se glečeri, uragani haraju, a mi obećavamo da ćemo se posvetiti umanjenju efekata staklene bašte u cilju smanjenja klimatskih promjena.

Biće interesantno čuti da li će u svom izlaganju ministar navesti konkretne akcije kojima Crna Gora planira da utiče na smanjenje već navedenih klimatskih promjena. Na tom spisku bi se mogle naći sljedeće aktivnosti: sječa čempresa u Baru, istražne bušotine za eksploataciju nafte u Jadranskom moru, poligon za vojne vježbe bojevom municijom na Sinjajevini, dislociranje korita rijeke Tare usled izgradnje autoputa, njeno zamućenje, izgradnja malih hidroelektrana na vodotocima koji život znače sjeveru Crne Gore, ispuštanje hemikalija, pepela i šljake iz TE Pljevlja i pomor ribe u Vezišnici i Ćehotini, pomor ribe u Limu, pretvaranje zelenih površina u građevinsko zemljište i sličnih.

Ministar u Vladi Crne Gore bi trebalo da iznese upravo ovakav akcioni plan, jer ipak je Crna Gora Ustavom definisana ekološka država. Kao i uvijek riječi na jednoj, a djela na dijametralno suprotnoj strani.

Mala po površini, Crna Gora ima nesrazmjeno mnogo ekoloških problema i umjesto odgovorne državne politike u suzbijanju negativnih posljedica i strateškom osmišljavanju mjera koje će doprinijeti da preventivno djelujemo pred izazovima koje donosi neizbježan ekonomski rast i sve veće potrebe za gradnjom, u našoj državi se donose politički i privatno motivisane odluke sa nesagledivim posljedicama. Zato nam valjda drugi ministar savjetuje da živimo u šumi, ako već volimo zelenilo. Nažalost, kako smo krenuli, i šuma će biti sve manje.

Socijalistička narodna partija je aktivno učestvovala u identifikovanju svih problema životne sredine u Crnoj Gori već godinama, a nastaviće i dalje to da radi. Svojim prisustvom ćemo podržati sve aktivnosti civilnog sektora koji jedini naziva stvari pravim imenom.

Spremni smo da preuzmemo odgovornost za rješavanje ekoloških problema Crne Gore jer imamo konkretne predloge i ljude da te mjere iznesu i odgovornost prema svim građanima Crne Gore.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.