Категорије
СНП

Nezavisnost sudstva dovedena do krajnjih granica

Mr Danijela Đurović, potpredsjednica SNP CG

Socijalistička narodna partija Crne Gore upozorava na ozbiljnu ugroženost nezavisnosti tri grane vlasti i elementarno neispunjavanje obaveza iz Poglavlja 23.

Niz afera koje potresaju državu u poslednjih godinu dana crveni su alarm i za delegaciju EU u Crnoj Gori, te ne čudi pozivanje na raport vicepremijera Pažina koji je i ministar pravde, te kao predsjedavajući Savjetom za vladavinu prava, najpozvaniji i prvi među najodgovornijima za trenutno stanje u državi.

Iako afera „Koverta“ nikada nije dobila svoj adekvatan sudski epilog, nove afere potresaju pravosuđe i postavlja se pitanje ko je kompetentan da sprovodi postupke u tužilaštvu kada je isto to tužilaštvo pod istragom. Ili bi bar trebalo biti.

Mali bljesak nezavisnosti sudstva iskazan kroz hrabrost Upravnog suda da obori odluke Skupštine o razrješenjima pojedinih funkcionera, naprasno je ugašen načelnim stavom Vrhovnog suda, koji je potpisala tadašnja i sadašnja predsjednica Vesna Medenica, neposredno pred istek drugog mandata, koji jasno navodi da se odluke Skupštine o izboru, imenovanju ili razrješenju javnog funkcionera ne mogu pobijati u upravnom sporu, niti u parničnom postupku, osim kada je to izričito zakonom propisano.

Ovakav stav Vrhovnog suda ugrožava elementarnu nezavisnost pravosuđa i daje primat zakonodavnoj vlasti, koja se opet oslikava kroz izraziti partijski uticaj jedne vladajuće partije. Sudski savjet de facto pod partijskim uticajem, odobrava treći madat iste osobe na mjestu predsjednika Vrhovnog suda, a nedavno se otvorilo i novo pitanje – da li je Medenica prekršila odredbe Zakona o sprečavanju korupcije neadekvatnim prijavljivanjem imovine.

Uporedo sa ovom aferom, osoba koja je po svom priznanju uticala na nezakonito finansiranje jedne političke partije i tako uticala na izbore, iznosi dokaze koji nedvosmisleno ukazuju na koruptivno djelovanje u tužilaštvu.

Umjesto da se pod hitno pokrenu istrage i suspenduju svi upleteni tužioci do okončanja postupka, stvar se okreće u potpuno drugom smjeru. Ako svemu dodamo i aferu „Stanovi“, gdje su na spisku onih koji su dobili stanove, odnosno novac za unapređenje uslova života i neke sudije, onda je zaista do krajnjih granica dovedena nezavisnost sudstva, tj. pravosuđa.

Socijalistička narodna partija Crne Gore budno prati i opominje zbog svih nepravilnosti u svim organima vlasti države, a sve u cilju jasnog diferenciranja i otklona od nezdravih i pogubnih dosadašnjih praksi.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.