Категорије
Култура

Počinju Dani Kanade u Herceg Novom

Mnogo mogućnosti za saradnju u kulturi i turizmu

Izložbama u Galeriji Josip Bepo Benković u Starom gradu u Herceg Novom večeras od 20 časova počeče dvodnevna manifestacija “Dani Kanade”, u organizaciji Ambasade Kanade u Beogradu akreditovane za Crnu Goru. Partneri Ambasade u realizaciji programa su JUK Herceg fest, Gradska galerija “Josip Bepo Benković”, Gradska biblioteka i čitaonica Herceg Novi, SMŠ “Ivan Goran Kovačić” i distributerska kuća Megacom, uz podršku Opštine Herceg Novi.

Saradnja između Ambasade Kanade i Herceg Novog traje dugo, još od 2003. godine kada je u saradnji sa Galerijom Josip Bepo Benković organizovana izložba, nakon čega su podsjeća potredsjednica Opštine Danijela Đurović, uslijedila i gostovanja kanadskih autora na Trgu od knjige, kao i prošlogodišnje izvođenje predstave “Caffe daughter”.

Ambasadorka Kati Čaba zahvalila je Opštini Herceg Novi na organizaciji kako prethodnih, tako i ovogodišnje manifestacije, kao i glavnom partneru JUK Herceg Festu na dobroj saradnji.

– Zadovoljstvo nam je što smo za Dane Kanade imali prilike da obezbjedimo program koji će zainteresovati sve generacije, od osnovaca, srednjoškolaca do ljubitelja vizuelne umjetnosti i književnosti- istakla je ambasadorka Kanade.

Večeras u 20 časova ona će otvoriti dvije kanadske izložbe u galeriji Josip Bepo Benković: Dream City Dreams – Grade sanjaj snove, umjetnice iz Kalgarija, Heder Hjuston i Le crepuscule des anges – Padajući anđeli, umjetnika iz Kvebeka Gi Lanževena.

Za hercegnovske osnovce sjutra u 10 časova biće priređena besplatna projekcija kanadskog animiranog filma Legenda o Sarili u sali Dvorane Park u saradnji sa distributerskom kućom Megacom, nakon čega će u 11 časova ambasadorka Čaba u JUSMŠ “Ivan Goran Kovačić” u 11 časova održati predavanje za gimnazijalce na temu Kanada- Društvo i nauka. Ovom prilikom će biti priređena izložba o kanadskim ženama u nauci (Canadian Women in STEM), u koju je uključena i Dona Strikland, dobitnica Nobelove nagrade za fiziku za 2018.

– Kanada je veoma ponosna na svoje multikulturalne vrijednosti, dvojezičnost, poštovanje ljudskih prava, osnaživanje uloge žena u društvu i dostignuća u nauci od kojih su mnoga proistekla sa kanadskih univerziteta, istakla je Čaba.

Iste večeri u 20 časova, u Gradskoj biblioteci biće održano književno veče na temu Percepcija savremene kanadske književnosti na kome će učestvovati književni kritičar i esejista Zoran Živković, ambasadorka Kati Čaba i Olgica Marinković u ime Ambasade Kanade, koja će imati uvodnu riječ. Dio izloženih knjiga kanadskih autora biće poklonjen Gradskoj biblioteci.

Dani Kanade će omogućiti hercegnovskoj publici da se bolje upozna sa kanadskom kulturom, smatra direktorica JUK Herceg Festa, Gordana Porobić Krcunović.

– Pored predavanja u SMŠ “Ivan Goran Kovačić” srednjoškolci će imati priliku da se na info pultovima upoznaju sa mogućnostima studiranja u Kanadi, mogućnostima dobijanja stipendija, ali i simultanog studiranja i rada, naglasila je Porobić Krcunović.

Da je kultura oblast koja na najživopisniji način razvija dijalog između država i naroda dokazuje ova manifestacija, smatra direktorica Galerije Josip Bepo Benković Slavica Božović. Ističe da su otvaranjem vrata Galerije iskazali želju za produbljivanjem već ranije uspostavljene saradnje sa ambasadom Kanade.

Ambasadorka Kanade na prijemu u Opštini

Uoči press konferencije na kojoj je predstavljen program Dana Kanade upriličen je sastanak ambasadorke Kati Čaba sa predstavnicima Opštine Herceg Novi, saopšteno je iz lokalne uprave.

Fokus sastanka bila je saradnja u oblasti kulture, ali se ambasadorka interesovala i za turizam, razvoj grada, te prioritete lokalne uprave i izazove sa kojima se suočava u ostvarenju svojih ciljeva.

Konstatovano je da se u Herceg Novom bilježi rast broja turista iz Kanade, te da se očekuje nastavak takvog trenda, imajući u vidu da sa otvaranjem novih kapaciteta visokih kategorija ovaj grad postaje sve atraktivnija destinacija i za kanadske turiste.

Ambasadorka je kazala da su kanadski investitori najviše zainteresovani za male i srednje investicije u turizmu, te ocijenila da je u tom smislu značajno što Herceg Novi kreira svoju mapu investicija.

Zahvaljujući se na gostoprimstvu, ambasadorka je izrazila namjeru da se dobra saradnja ojača, kao i svoju želju da posjeti Herceg Novi tokom Praznika mimoze.

Izvor: radiojadran.com

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.