Категорије
Култура

Programi brojni kao i tačke kulturnog spajanja

U HERCEG NOVOM POČELA DVODNEVNA MANIFESTACIJA „DANI KANADE”

Izložbama u Galeriji „Josip Bepo Benković” u Herceg Novom, počela je dvodnevna manifestacija u ovom gradu, „Dani Kanade”. Sa jučerašnje konferencije za novinare je poručeno da saradnja između Ambasade Kanade i Herceg Novog traje dugo, još od 2003. godine kada je u saradnji sa Galerijom „Josip Bepo Benković” organizovana izložba, nakon čega su, podsjetila je potredsjednica Opštine Danijela Đurović, uslijedila i gostovanja kanadskih autora na Trgu od knjige, kao i prošlogodišnje izvođenje predstave „Caffe daughter”.
Ambasadorka Kati Čaba zahvalila je Opštini Herceg Novi na organizaciji kako prethodnih, tako i ovogodišnje manifestacije, kao i glavnom partneru JUK Herceg Festu na dobroj saradnji.
– Zadovoljstvo nam je što smo za `Dane Kanade` imali prilike da obezbijedimo program koji će zainteresovati sve generacije, od osnovaca, srednjoškolaca do ljubitelja vizuelne umjetnosti i književnosti, istakla je ambasadorka Čaba. Ona će otvoriti dvije kanadske izložbe u Galeriji „Josip Bepo Benković”: „Dream City Dreams – Grade sanjaj snove”, umjetnice iz Kalgarija, Heder Hjuston i „Le crepuscule des anges – Padajući anđeli”, umjetnika iz Kvebeka Gi Lanževena.
– Kanada je ponosna na svoje multikulturalne vrijednosti, dvojezičnost, poštovanje ljudskih prava, osnaživanje uloge žena u društvu i dostignuća u nauci od kojih su mnoga proistekla sa kanadskih univerziteta, istakla je Čaba. Iste večeri u 20 časova, u Gradskoj biblioteci biće održano književno veče na temu „Percepcija savremene kanadske književnosti” na kome će učestvovati književni kritičar i esejista Zoran Živković, ambasadorka Kati Čaba i Olgica Marinković u ime Ambasade Kanade, koja će imati uvodnu riječ. Dio izloženih knjiga kanadskih autora biće poklonjen Gradskoj biblioteci.
– Dani Kanade će omogućiti hercegnovskoj publici da se bolje upozna sa kanadskom kulturom, smatra direktorica JUK Herceg Festa, Gordana Porobić Krcunović. Dodala je da će pored predavanja u SMŠ „Ivan Goran Kovačić” srednjoškolci imati priliku da se upoznaju sa mogućnostima studiranja u Kanadi, mogućnostima dobijanja stipendija, ali i simultanog studiranja i rada.
Da je kultura oblast koja na najživopisniji način razvija dijalog između država i naroda dokazuje ova manifestacija, smatra direktorica Galerije „Josip Bepo Benković” Slavica Božović. Ističe da su otvaranjem vrata galerije iskazali želju za produbljivanjem već ranije uspostavljene saradnje sa Ambasadom Kanade.


Projekcija filma za osnovce
Za hercegnovske osnovce danas u 10 časova biće priređena besplatna projekcija kanadskog animiranog filma „Legenda o Sarili” u Dvorani „Park” u saradnji sa distributerskom kućom Megacom, nakon čega će u 11 časova ambasadorka Čaba u JUSMŠ „Ivan Goran Kovačić” u 11 časova održati predavanje za gimnazijalce na temu „Kanada – Društvo i nauka”. Ovom prilikom će biti priređena izložba o kanadskim ženama u nauci – „Canadian Women in STEM”, u koju je uključena i Dona Strikland, dobitnica Nobelove nagrade za fiziku za 2018.

Izvor: Dan.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.