Категорије
СНП

Nadležni da se pozabave problemom nasilnih sklapanja brakova maloljetnih djevojčica

Socijalistička narodna partija Crne Gore sa žaljenjem konstatuje da se crnogorske institucije problemom nasilnih sklapanja brakova maloljetnih djevojčica ne bave na dovoljno ozbiljan način.

Nedavni slučaj udaje jedanaestogodišnje djevojčice iz Nikšića koja se protiv svoje volje našla na Kosovu, otkrio je zabrinjavajući podatak da su do sada registrovana čak 84 slučaja ovakvih brakova. Oni zbog neadekvatnog zakonodavnog okvira, ali i neaktivnosti i nepravovremenog reagovanja institucija i neprepoznavanja specifičnosti života i običaja u romskoj zajednici od strane državnih službenika, nažalost, nisu mogli biti spriječeni.

Crveni alarm za cijelo društvo bi trebalo da bude podatak da broj ugovorenih brakova kod maloljetnica iz romske zajednice prelazi 50 odsto.

Istraživanja vršena godinama unazad pokazuju da su pripadnici i pripadnice romske i egipćanske populacije najugroženiji u ukupnom stanovništvu Crne Gore, i to u pogledu zapošljavanja, obrazovanja, stanovanja, nasilja u porodici, ali i da ostali narodi prema njima osjećaju najveću etničku distancu, što njihov položaj dodatno pogoršava.

Djevojčice iz romske i egipćanske zajednice su pod ogromnim pritiskom svojih porodica da rano stupaju u brak, a trpe i nerazumijevanje šire zajednice. Sve to dovodi do nepreduzimanja potrebnih koraka od strane države u pravcu sprečavanja prinudnih brakova.

SNP CG poziva nadležne institucije da se ovim problemom pozabave na maksimalno odgovoran način i da ga adekvatno tretiraju kroz izmjene zakonskih rješenja. U tom smislu, naročito je važna prevencija pomenutih krivičnih djela jer se samo tako može staviti do znanja počiniocima da će poigravanje sa životima maloljetnica biti kažnjeno. Istovremeno, pozivamo državno tužilaštvo da preduzme sve mjere i radnje kako bi se djevojčica iz Nikšića što prije vratila svojoj kući, brak poništio, a počinioci ovog nedjela priveli pravdi.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.