Категорије
Друштво

Poštovanje i zahvalnost borcima za slobodu

PRIGODNOM AKADEMIJOM U HERCEG NOVOM OBILJEŽENO 75 GODINA OD FORMIRANJA BOKELJSKE BRIGADE

HERCEG NOVI – Prigodnom akademijom održanom u juče udvorani Park evocirane su uspomene na 5. oktobar 1944. godine kada je u selu Konjsko na Zupcima kod Trebinja formirana NOU Bokeljska brigada sa prvim komadantom Božom Jovanovićem. Domaćin svečanosti je bila opština Herceg Novi, a učesnike na akademijii među kojima su bili brojni gosti iz Bijelog Polja, Trebinja, Prijepolja, Nikšića i Zoran Dojčinović, konzul Republike Srbije u Herceg Novom, pozdravila je Danijela Đurović, potpredsjednik opštine. I pored poziva da budu učesnici akademije iz kabineta predsjednika Crne Gore i presjednika Vlade niko se nije odazvao pozivu niti je čestitao jubilej borcima i njihovim potomcima.

– Sjećajući se svih koji su zajedno, hrabro i ponosno stajali u stroju Bokeljske brigade mi danas ovdje na ovaj jubilej iskazujemo svoje duboko poštovanje i zahvalnost za sve što su učinili i potvrđujemo da se i mi zauzimamo za iste principe i ideale –antifašizam, mir i slobodu. Malobrojni borci koji su ovdje sa nama i istorijske lekcije koje smo dužni da pamtimo opominju da borba za slobodu i mir nikada nije zauvijek dobijena i ona je najvažniji zadatak svake generacije – poručila je Đurović.

O osnivanju brigade na Konjskom i njenom putu od Ledenica do Metohije govorio je predsjednik organizacionog odbora profesor Ljubenko Borović.

– Bokeljska brigada od svog formiranja do završetka rata i do kraja revolucije hrabro i časno sa narodom je izvršavala postavljene zadatke. Borci Bokeljske brigade stali su uz rame proslavljenih brigada Jugoslavije a za dosledno sprovođenje borbenih zadataka brigada je dobila značajna priznanja među kojima su i „Orden zasluga za narod sa zlatnom zvijezdom” i „Orden bratstva i jedinstva sa zlatnim vijencem”.Ovakav vid podsjećanja na hrabrost i mladost tih boraca jedan je od spomenika o sudbini jedne generacije – kazao je Borović.

Predsjednik SUBNOR-a Crne Gore Radojica Radojević je istakao da je ovo jedan od najsvjetlijih datuma u novijoj istoriji naše Boke i Crne Gore.

– Prošlo je 75 godina od formiranja Prve Bokeljske brigade i danas se sa ponosom i poštovanjem prisjećamo tih sudbonosnih dana i vremena koje su krvlju ispisali njeni borci koji su utrli put ka slobodi i dali svoj puni doprinos oslobađanju od fašizma.Velika je odgovornost da sačuvamo ideju antifašizma i borimo se za svijetle tekovine NOB-a, jer braneći i čuvajući te ideje mi branimo našu budućnost i čuvamo ponos slavnih predaka koji su nam ostavili u amanet da čuvamo stečenu slobodu –rekao je Radojević.

U kulturno umjetničkom programu učestvovali su članovi KUD „Igalo” i učenici hercegnovskih osnovnih škola.

Uručene zahvalnice živim borcima brigade
Na akademiji su uručene zahvalnice živim borcima brigade: dr Vitomiru Vujnoviću, Aleksndru Acu Dragićeviću,Jeftu Musiću,Jovano Toškoviću, Nikoli Prijiću i Anđi Radulović Mujanović iz Herceg Novog, dok će Antoniju Tončiju Denderu, Peru Miloševiću iz Kotora, Lazaru Boreti i Miroslavu Luketiću, koji zbog starosti i bolesti nijesu mogli prisustvati ovoj svečanosti, priznanja biti naknadno uručena.

Prije početka akademije predstavnici bokeljskih opština: Herceg Novi, Kotor, Tivat i Budva, sa delegacijom boraca iz Trebinja, položili su vijence i cvijeće kod zgrade nekadašnje osnovne škole na Konjskom, gdje je prije 75 godina formirana Bokeljska brigada.

Izvor: Dan.co.me


Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.