Категорије
Актуелно

Tužilački savjet preuzeo odgovornost za korupcionaške afere koje potresaju drzavu

Današnji izbor Ivice Stankovića za vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca pokazao je svu dubinu krize u kojoj se nalazi pravosudni sistem Crne Gore. Ni sva objavljena komunikacija Duška Kneževića i Stankovićevog dojučerašnjeg čovjeka od povjerenja, sekretara VDT-a Nenada Vujoševića, nije bila dovoljna da ubijedi članove Tužilačkog savjeta da uskrate podršku prvom čovjeku crnogorskog pravosuđa.

Nadali smo se da će Stanković imati dovoljno hrabrosti i digniteta da sam podnese ostavku i na taj način skine ljagu sa svog imena i sa funkcije koju pokriva, ali se to nije desilo. Umjesto toga, Tužilački savjet je, kao apsolutno podanički aparat, na sebe preuzeo odgovornost za afere koje mjesecima unazad potresaju našu državu.

Najave nekih članova Tužilačkog savjeta da će preispitati podršku Stankoviću ukoliko se u roku od tri mjeseca dokaže da je bio umiješan u korupcionaške afere ne daju nam mnogo nade da će se pomenuta situacija razriješiti na valjan način. U to nas uvjerava njihova dosadašnja prilježnost da Stankovića pomognu na svaki mogući način, pa i tako što niko u cijeloj državi nije bio dovoljno hrabar da se kandiduje za ovu funkciju.

Neki su, kako kažu, spremni da odu i na poligrafsko ispitivanje kako bi dokazali svoju nevinost, iako odlično znaju da se ono ne može koristiti kao sredstvo u dokaznom postupku, te da se uvijek može naći način da se poligraf izigra.

Tako smo, pored neustavno izabrane predsjednice Vrhovnog suda, sada dobili i vršioca dužnosti vrhovnog državnog tužioca opterećenog kriminalnim hipotekama, a ovakvo stanje će se vjerovatno produžiti u nedogled, odnosno do onog trenutka kada DPS-u bude odgovaralo da se isto promijeni. Do tada građani države koja je prva na listi čekanja za prijem u EU trpjeće posledice neodgovornog i neozbiljnog djelovanja čelnika vlasti.

Foto – ilustracija: Daily Express

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.