Категорије
Друштво

Porazna je činjenica da djeca već sa 12 godina počinju da puše i da kockaju

Crnogorska javnost juče je saznala da skoro deset odsto učenika starosti od 13 do 15 godina koristi duvanske proizvode, od čega 11,6 odsto dječaka i 8,1 odsto djevojčica.

Istraživanje “Rasprostranjenost kockanja među mladima u Crnoj Gori”, koje je uradio Institut za javno zdravlje, pokazalo je da čak 42,3 odsto sedamnaestogodišnjaka upražnjava igre na sreću, a još 9,4 odsto njih često se kladi u kladionicama ili na tomboli.

Porazna je činjenica da djeca već sa 12 godina počinju da kockaju, a to je često praćeno i drugim devijantnim ponašanjima, kao što su pozajmljivanje ili krađa novca zbog klađenja.

Ovakva crna statistika mora zabrinuti sve odgovorne ljude u državi, roditelje i članove porodica, a nadležni organi moraju razmotriti postojeće i usvojiti nove politike koje bi dovele do suzbijanja ovih pojava. Naša djeca se ne smiju tek tako prepustiti porocima, već im se moraju približiti sve prednosti sportskih, naučnih, kulturnih i drugih aktivnosti koje će im pomoći da izgrade svoju ličnost i da nađu pravi životni put.

Samo sa zdravom, obrazovanom i aktivnom omladinom, naša država može imati dugoročnu perspektivu za opstanak, razvoj i napredak.

Foto – ilustracija: Telegraph.co.uk

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.