Категорије
СНП

Iz biračkog spiska izbrisati 50.000 fantoma

Predsjednik SNP-a Vladimir Joković u razgovoru za DAN

Potrebno je u zakon ugraditi da poslanički i odbornički mandati pripadaju partijama kako bi se izbjegla njihova kupovina i korupcijom mijenjala volja birača, kaže Joković

Predsjednik SNP-a Vladimir Joković rekao je za „Dan“ da je potrebno formirati tehničku vladu koja bi pripremila i sprovela izborni proces sa posebnim ovlašćenjem da rigorozno kazni svaki pokušaj sprečavanja slobodnog izražavanja volje birača. Joković je rekao da ovaj i ovakav Odbor za izborne reforme jedino odgovara DPS-u, jer su na njihov predlog izabrani neki članovi koji predstavljaju opoziciju, a nije dozvoljeno jednom poslaničkom klubu da ima svog predstavnika.

– Pošto većina opozicionih poslanika ne podržava ovaj odbor kao i značajne opozicione partije, među kojima i SNP, pa i najjača opoziciona grupacija DF, postavlja se pitanje njegovog legitimiteta. Dosadašnja ponuđena rješenja su nebitne sitnice, iako neki smatraju da su već sa tim pobijedili DPS na sledećim izborima – kaže Joković.

Kako smatra, ako odbor ne uradi nekoliko stvari, onda je bolje da nije ni postojao jer će samo dati alibi za još jednu izbornu prevaru.

– Minimum što moraju uraditi je izbrisati iz biračkog spiska najmanje 50.000 fantom birača. Ugraditi u zakon da poslanički i odbornički mandati pripadaju partijama kako bi se izbjegla njihova kupovina i korupcijom mijenjala volja birača. Tu su i poslanici koji uđu u parlament na osnovu imperativne norme za nacionalne manjine da ne mogu odlučivati o izboru Vlade. Time bi se izbjeglo da neko ko ima 1.800 glasova bude tas na vagi i opredjeljuje budućnost države, a da partije koje osvoje 10.000 glasova više ne pređu cenzus i ne učestvuju u političkom životu – objasnio je Joković.

Kaže da treba formirati tehničku vlada koja bi pripremila i sprovela proces sa posebnim ovlašćenjem da rigorozno kazni svaki pokušaj sprečavanja slobodnog izražavanja volje birača.

– Bez ovih i još drugih manje bitnih rješenja nema fer izbora. Ako odbor uspije da se izbori za sve ovo, mi ćemo mu odati zasluženo priznanje – kaže Joković.

Lider SNP-a podsjeća da su svi članovi opozicije u Odboru za izborne reforme potpisnici Sporazuma o budućnosti.

Ustav nije prepoznao našu realnost
Govoreći o ustavnim promjenama i zahtjevu DF-a s tim u vezi, Joković je rekao da su kadrovi u SNP-u ozbiljni ljudi, u ozbiljnoj partiji i svoje stavove ne mijenjaju.

– Zna javnost Crne Gore da je SNP glasao protiv ovakvog ustava koji nije prepoznao našu realnost, tradiciju, jezik većine i istorijsko nasleđe, već je donesen u postreferendumskoj euforiji. Donesen je bez ijednog ispunjenog predloga i glasa onih koji su bili za očuvanje zajedničke države. Mislim da je u tom trenutku više preovladavao inat od mudrosti. Uvjeren sam da će doći vrijeme za dogovor i činjenice, pa da se nađu prihvatljiva rješenja – kaže Joković.




Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.