Категорије
СНП

Јоковић: Опозиција са јединственим ставом да преговара са ДПС-ом

„Једино је техничка влада гарант припреме и спровођења фер и слободних избора. То у ДПС-у добро знају и такође знају да би на таквим изборима изгубили, зато избјегавају сваки помен техничке владе“, казао је Јоковић

„Једино је техничка влада гарант припреме и спровођења фер и слободних избора. То у ДПС-у добро знају и такође знају да би на таквим изборима изгубили, зато избјегавају сваки помен техничке владе“, казао је Владимир Јоковић, предсједник Социјалистичке народне партије.

Он је коментарисао предности самосталног наступа на изборима као максимално јединство и ангажованост свих органа, чланова и симпатизера партије, лакше презентовање њеног програма и циља као и да се избјегава евентуална несагласност по питању коалиције.

„Проблем самосталног наступа свих партија је бојазан од великог расипања гласова, борбе за исто бирачко тијело и наравно недостатак финансијских средстава да би се кампања могла боље организовати и представити“, казао је Јоковић.

По његовим ријечима, формирање одбора за реформу изборних закона пратила је велика подијељеност у опозицији, непоштовање договорених ставова, сумњив избор појединих чланова, напуштање одбора од стране ДФ-а, незаступљеност других парламентарних странака у одбору међу којима је и СНП.

„Може се рећи да овакав одбор највише одговара ДПС-у“, казао је предсједник СНП-а, и додао „ако одбор успије да пречисти бирачки списак, избори се да мандати припадају подносиоцима листе, онемогући партијама без цензуса да одлучују о избору владе и уграде у закон све оно што су потписали у споразуму о будућности, тек тада ћемо његов рад сматрати успјешним. Нијесам оптимиста кад је ово у питању а и рок до 15. новембра ми изгледа нереалан“.

– Једино је техничка влада гарант припреме и спровођења фер и слободних избора. То у ДПС-у добро знају и такође знају да би на таквим изборима изгубили, зато избјегавају сваки помен техничке владе. Сви чланови одбора из опозиције су потписали Споразум о будућности гдје је кључни захтјев формирање техничке владе и имају обавезу да од тога не одустају. Мислим да је требало да опозиција међу собом договори сва спорна питања и са јединственим ставом преговара са ДПС-ом – казао је Јоковић.

Предсједник СНП-а се осврнуо и на учешће међународне заједнице у рјешавању политичке кризе. По његовим ријечима „ЕУ треба и мора да изврши притисак само на ДПС, како би коначно у Црној Гори био фер и слободни изборни процес, јер сам убијеђен да ми са аферама као што су “Снимак“, “Коверта“ и слично, нећемо никада постати пуноправни чланови ЕУ“.

Јоковић је коментарисао и предлог ДФ о Уставним промјенама и казао: „СНП није ни учествовао у доношењу таквог Устава, јер се са одредбама истог није слагао, па према томе сигуран сам да ће доћи вријеме кад ће преовладати разум, кад це се уважити реалност Црне Горе и кад ћемо сви схватити да уставним рјешењима не смије бити побједника и пораженог“.

„Потребна су нам нова рјешења у Уставу која ће максимално хомогенизовати патриотизам свих грађана, а не Устав који изазива неједнакост и подјелу“, закључио је Јоковић.

Izvor: In4s.net

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.