Категорије
СНП

Vlast zaboravila na evropski put

Još jednom je od strane Evropske unije, a preko njenog prvog čovjeka u Crnoj Gori, ambasadora Aiva Orava, vlastima upućena jasna poruka da su potrebni vidljiviji rezultati u oblasti borbe protiv korupcije, medijskih sloboda i sprečavanju trgovine ljudima.
Ističući da je ostvaren određeni napredak u pregovorima sa EU, Orav je istakao da sistem vladavine prava sada mora postići održive i jasne rezultate, čime je stavio do znanja aktuelnoj vlasti da više nema prostora, a ni razumijevanja za simuliranje reformi, niti njihovo eskiviranje.

Na to treba dodati i mišljenje izvjestioca Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonina Picule, koji je izjavio da je EU previše opterećena unutrašnjim problemima, te da politika proširenja nije na vrhu njenih prioriteta.

Ne treba podsjećati na prilično ograničen rezultat odgovornih institucija kada je u pitanju proces pregovaranja, a koji se najbolje vidi kroz podatak da je od 32 otvorena poglavlja privremeno zatvoreno svega tri, a da već duže od godinu dana ne uspijevaju da otvore poglavlje osam koje se odnosi na konkurenciju.

U svijetlu ovakvih nimalo ohrabrujućih poruka, važno je održati tempo ispunjavanja zadatih obaveza, a ne koristiti nepovoljnu situaciju u Evropskoj uniji kao izgovor za sopstveni nerad i prebacivanje odgovornosti na njene čelnike, što naši vlastodršci konstantno i bez zazora rade.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.