Категорије
Друштво

Награда „Златно перо“ Гојку Раичевићу

Уредник популарног портала ИН4С Гојко Раичевић добитник je награде „Златно Перо“ Друштва новинара Војводине.

Војвођанска новинарска асоцијација уручила је награде „Златно перо“ тројици колега које су, према оцјени Управног одбора, својим вишегодишњим ангажманом дале значајан допринос новинарству на српском језику.

Овогодишњи добитници признања поред Раичевића су и Миодраг Илић и Зоран Шећеров, а повеље и златна пера уручена су им на свечаности у Архиву Војводине.

Признања угледним новинарима уручили су на свечаности у Архиву Војводине, предсједник и потпредсједник Друштва новинара Војводине, Петар Кочић и Жељко Савић.

У образложењу одлуке, наведено је да је Управни одбор Друштва новинара Војводине дубоко  увјерен да овогодишња награда „Златно перо“ припада колеги Раичевићу понајвише због његовог изузетног доприноса остварењу професионалних и, у крајњој линији, демократских идеала – људским правима и слободи медија.

„Слободни смо да кажемо да је његов ангажман својеврстан путоказ свим другим колегема у овој области. Он је у српском медијском простору за кратко вријеме постао симбол међеша истине о кога се разбијају тоталитаризам, манипулација и неслобода. Својом личном и професионалном храброшћу и истрајношћу колега Раичевић свакодневно о томе свједочи. Прије свега као оснивач и уредник информативног веб портала са вишезначним називом ИН4С (Инфорс) , који је почео са радом 6. маја 2008. године.

Од сајта је израстао у веома утицајан медиј који је примарно фокусиран на подручју Црне Горе. Поред тога овај портал интензивно прати дешавања у региону и свијету, и то у областима културе, спорта, науке и технологије.

Правовременост, садржајност, а посебно истицање оних детаља јавног и политичког живота који нису на листи интересовања „мејнстрим” медија, постали су водећа обиљежја уређивачке политике ИН4С-а, која је награђена сталним и динамичним растом посјета.

Оно што ИН4С посебно издваја као медиј је јака колумнистичка линија са веома цијењеним и цитираним анализама, како у остатку интернет заједнице, тако и у сфери политике“ – каже се у образложењу одлуке о додјели награде нашем колеги.

Раичевић: У региону и свијету награде, у Црној Гори терор и притисци

Раичевић је, примајући награду казао да док добија награде и признања за свој рад у Новом Саду, у Црној Гори добија пресуде, тужбе, пријаве и пријетње.

„Долазим из једне мале редакције на коју сам изузетно поносан, како на данашњи састав тако и на сваког од колега који су или чешће колегиница које су за протеклих 11 година дале допринос да ја данас примам признање за које су управо они најзаслужнији.

Морам да одам захвалност војвођанским колегама који су препознали ИН4С и већ по други пут ове године примам значајно и драгоцјено признање у српској Атини“ – казао је Раичевић, који је и на челу Удружења Црмничана „13 јул“.

Прије мање од пола године у манастиру Сисатовац Раичевић је добио „Белу голубицу“, годишњу награду Тесла глобал форума, а данас „Златно перо“ Друштва новинара Војводине.

Како каже, за исти период у Српској Спарти добио је више судских писама, пресуда, тужби, пријава, пријетњи….

„Тако да ово драгоцјено признање долази као мелем, лијек, – куражи и даје подстрека за даљи рад – мени и редакцији коју водим већ дванаеста година“, поручио је Раичевић, захвалишви се у своје и име редакције ИН4С-а на награди.

Осим „Златног пера“ и „Беле голубице“, Раичевић је добитник и престижне међународне награде Удружења независних новинара за мир (Independent Journalist Association for Peace), коју му је у фебруару 2016. на свечаности у Паризу  уручио  Жан-Мари́ Ле Пен. Такође је добитник и треће годишње награде Удружења новинара Црне Горе за 2018.годину, али и бројних других признања.


Izvor: http://barskiportal.com

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.