Категорије
СНП

Bahacenje MORT-a vrijedja gradjane Crne Gore

U Ministarstvu održivog razvoja i turizma, resoru Pavla Radulovića, očigledno nisu čuli za mjere štednje kojima se pokušava racionalizovati javna uprava. Dok se država trudi da smanji broj zaposlenih kroz program optimizacije, pa time i troškove administracije, službenici MORT-a se bahate do te mjere da primaju nadoknade za dopunski rad i za vrijeme trajanja odmora, kao i neprimjereno visoke varijabile.

Naime, Državna revizorska institucija je utvrdila da su se u ovom ministarstvu varijabile dijelile bez jasnog kriterijuma. Jedino na šta se pozivaju jeste ostvarenje izuzetnih rezultata, kao i kvaliteta rada. Varijabilni dio zarade u ovom organu iznosio je i do 80 odsto prosječne zarade u Crnoj Gori, iako je jasno propisano da ne može iznositi preko 50 odsto prosječne zarade.

Time, ali i drugim nepravilnostima, ova institucija prekršila je brojne propise, među kojima su Zakon o budžetu, Zakon o radu, Zakon o javnim nabavkama, itd.

U vremenu kada građani Crne Gore ne mogu obezbijediti osnovne uslove za život, kada preko 80.000 građana prima između 250 i 300 eura, pojedini službenici MORT-a imaju privilegiju da zarađuju po nekoliko osnova, čak i u vrijeme kada se ne nalaze na radnom mjestu.

SNP CG zahtijeva od Vlade Crne Gore da sankcioniše neprimjereno i neprofesionalno ponašanje rukovodilaca Ministarstva održivog razvoja i turizma i da pokaže da je iskreno posvećena mjerama racionalizacije u državnoj upravi, posebno u svijetlu činjenice da će sledeća godina biti naročito izazovna kada je u pitanju ekonomska situacija.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.