Категорије
СНП

Omogucite trudnicama produzenje ugovora na odredjeno vrijeme

Iz medija smo saznali da trudnice koje nemaju stalni radni odnos neće imati zakonsku zaštitu u slučaju da zbog održavanja trudnoće budu prinuđene da otvore bolovanje, odnosno da im se ugovori o radu neće produžavati nakon isteka. Iako su Vlada, poslodavci i sindikati obavijestili javnost da će novim zakonom o radu trudnice biti zaštićene, taj član se u konačnom tekstu nije našao.

Ovim se vrši direktna diskriminacija budućih majki, a mlade žene obeshrabruju da se ostvare u važnoj životnoj ulozi. U svijetlu činjenice da se naša država već godinama suočava sa negativnim prirodnim priraštajem, te da je bijela kuga zabilježena u čak osamnaest crnogorskih gradova, ovo pitanje posebno dobija na značaju.

SNP CG smatra da Ministarstvo rada i socijalnog staranja mora u tekst Nacrta zakona o radu vratiti odredbu da se ženama koje ostanu trudne produžavaju ugovori na određeno do isteka porodiljskog odsustva, odnosno po automatizmu. Ženama, dok su na trudničkom bolovanju, ugovori se moraju produžavati od momenta kada ljekar konstatuje njihovu trudnoću.

Samo na taj način će žene, koje spadaju u najranjivije kategorije stanovništva, biti adekvatno zaštićene, a država će dokazati da zavređuje da nosi epitet demokratskog, razvijenog društva koje je spremno za članstvo u evropskoj porodici naroda.

Foto – ilustracija: www.thebeachestreatmentcenter.com

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.